Слободан Жупљанин за Глас Српске: Бањалуци: Мјере ЕУ претвориће БиХ у паркинг за мигранте

Вељко Зељковић
Слободан Жупљанин за Глас Српске: Бањалуци: Мјере ЕУ претвориће БиХ у паркинг за мигранте

Уколико Европска унија испуни свој наум да до 2020. године на своје границе постави 10.000 наоружаних граничних полицајаца, БиХ би могла бити преплављена мигрантима, што би довело да праве хуманитарне катастрофе, али и угрозило саму безбједност земље.

Сматра то декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин, истичући да би у таквим околностима балканске земље постале право буре барута.

Коментаришући посљедњу одлуку званичног Брисела о формирању нових полицијских снага, а које би требало да се баве спречавањем илегалног уласка миграната, Жупљанин ју је назвао лицемјерном и неодмјереном.

- Говоре да би балканске земље требало интегрисати у Европску заједницу, а на границу са БиХ планирају да поставе наоружане граничаре са дугим цијевима. То све говори о њиховој двострукој политици коју годинама воде према овим просторима - истакао је Жупљанин у разговору за “Глас Српске”.

ГЛАС: Да ли сте очекивали један овакав потез званичног Брисела?

ЖУПЉАНИН: Од њих се увијек свашта може очекивати. Схватам њихове мотиве, али гледано из нашег угла, ова одлука је неразумна и изузетно опасна. Уколико она буде спроведена у пракси, БиХ би преплавили илегални мигранти. Они би остали на овим нашим просторима, јер не би имали куда да оду. Министарство безбједности БиХ упорно игнорише овај проблем, не чинећи готово ништа. Не могу рећи да они нешто намјерно раде или не раде, али евидентно је да илегални мигранти у БиХ улазе без икакве контроле. А шта ће се десити када Европа постави 10.000 наоружаних полицајаца на граници БиХ? Ништа добро.

ГЛАС: Да ли постоји опасност да БиХ постане “паркинг” за мигранте?

ЖУПЉАНИН: Нема дилеме да ћемо, како сте рекли, постати “паркинг” за мигранте. Ако знамо да до сада није успостављена никаква контрола, а ни провјера њиховог идентитета, онда овај проблем добија на додатној тежини. Разумијем несрећу људи који долазе из ратних подручја. Њима треба да буде пружено и уточиште и медицинска њега. Али, мора се знати ко су они и одакле долазе.

ГЛАС: Коме одговара нестабилан Балкан?

ЖУПЉАНИН: То је потпуно јасно - одређеним међународним структурама, којима је у интересу да овдје одржавају сталне тензије. То одговара и Бакиру Изетбеговићу, који од БиХ жели да направи унитарну државу.

ГЛАС: Који су потенцијални безбједносни проблеми?

ЖУПЉАНИН: Они су сваким даном све примјетнији. Ако погледамо већину илегалних имиграната чине млади људи без путних исправа. Стога постоји оправдана бојазан да међу њима има и оних који представљају потенцијалну опасност.

Да ли међу њима има припадника милитантних и радикалних исламистичких група... Сигурно да има.

ГЛАС: Да ли би и БиХ, по узору на неке друге земље у окружењу, требало да затвори границе?

ЖУПЉАНИН: Власт на нивоу БиХ не смије ништа урадити на своју руку, јер она слијепо слиједи инструкције које јој долазе из Брисела, али и других западноевропских центара моћи. Забранили су улазак једном руском писцу, јер он наводно представља опасност по БиХ, а дозволили да земљом неконтролисано крстаре групе илегалних миграната. То је апсурдно.

Реална опасност

ГЛАС: Да ли трговински рат који се води између Турске и САД може покренути нови мигрантски талас?

ЖУПЉАНИН: То је нешто што стално виси у ваздуху, јер у Турској, према незваничним подацима, борави око пет милиона миграната. Турска је велика и моћна држава, али ако САД наставе са овим економским ратом, огроман број миграната тренутно стационираних у овој земљи могао би преплавити Балкан и европски континент. Њих ништа не би могло зауставити. То би била катастрофа за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана