Slobodan Protić, predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije: Budući premijer Srpske biće iz naših redova

Darko Momić
Slobodan Protić, predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije: Budući premijer Srpske biće iz naših redova

Banjaluka - Budući predsjednik Vlade Republike Srpske, ne da mora, nego je potpuno logično da bude iz redova Socijalističke partije, tvrdi predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić.

U intervjuu za “Glas Srpske” Protić podsjeća da je aktuelna vladajuća koalicija u Srpskoj najdugovječnija koalicija u ovom dijelu Evrope.

- Zahvaljujući našem zajedničkom djelovanju slobodno mogu da kažem da je Republika Srpska i opstala i da se i dalje razvija - ističe Protić.

GLAS: Kakva je pozicija SP-a u predvečerje kampanje za opšte izbore?

PROTIĆ: Sa toliko nestrpljenja smo ovo čekali. Još od Sedmog kongresa, koji je bio kadrovski, kada smo jasno trasirali put sa sloganom – “svojom snagom”. To predstavlja put i filozofiju našeg političkog djelovanja. Na Osmom kongresu kojim se izuzetno ponosim, obezbijedili smo kontinuitet i usvojili programski dokument “Vizija RS od 2018. do 2026.” Okosnica naše kampanje je “sigurno i slobodno, da Srpska živi i radi”. To direktno znači da dok živi ideja slobode, a ona je vječna, živjeće i ideja socijalizma. Sloboda i sigurnost su temelj naše humanosti, a za tu riječ u našem divnom, srpskom jeziku, postoji značenje - čovjekoljublje.

GLAS: SP je zajedno sa svojim koalicionim partnerima već 12 godina na vlasti u Srpskoj. Na osnovu čega ćete opet tražiti podršku birača?

PROTIĆ: Plan je kao koalicija završimo započeto i otpočnemo planirano. Podsjećanja radi, 29. avgusta održana je zajednička sjednica Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije. Potpisana su značajna dokumenta za dalji razvoj. Suština funkcionisanja naše koalicije je snažna privrženost ideji nacionalne i društvene solidarnosti. Dakle, mi pred birače kao koalicija, izlazimo sa rezultatima, prije svega Vlade Republike Srpske, u kojoj Socijalistička partija participira sa četiri ministra koja su posvećena životnim pitanjima i tu su, da ne budem neskroman, rezultati najbolji. Samo Vlada u kojoj se pitanjima života, ne samo bave, nego su životu posvećeni, Socijalisti je efikasna Vlada.

GLAS: Kakav rezultat očekujete?

PROTIĆ: Rezultat koji je u skladu sa koalicionim sporazumom i koji, nama socijalistima, daje mogućnost da predsjednik Vlade bude iz redova SP-a. Mi ne prognoziramo rezultat, mi smo neposredno pred početak kampanje završili sve radnje da imamo dovoljno glasova koji nas uvjeravaju da ćemo postići, bez pretjerivanja, najveći broj glasova za SP, od njenog osnivanja.

GLAS: Koji su osnovni ciljevi Socijalističke partije za naredni četvorogodišnji ciklus?

PROTIĆ: Krajnje direktno, što ćemo u kampanji i pokazati - to su politička, ekonomska, bezbjednosna i lična sigurnost. Sigurno i slobodno društvo. To je početak planiranog u skladu sa našom vizijom razvoja Srpske od 2018. do 2026. Mnogi se pitaju šta to znači? To direktno znači da je sloboda odgovornost, da sloboda ima granice, da odreći se slobode znači odreći se svojstva čovjeka, da je sigurnost znanje, iskustvo i sposobnost. Period koji slijedi znači da Srpsku treba miriti, a ne zavađati, da naša Republika ima potencijal da značajno utiče na procese u BiH, i način kako se ti stavovi predstavljaju i zastupaju pred međunarodnom javnošću. Mi, socijalisti, nemamo dilemu da Srpska i BiH moraju da krenu u korak sa vremenom i svijetom. S tim da dijalog je neophodan i o svemu moramo da razgovaramo, ali o opstanku i trajanju RS jednostavno nema razgovora. U našoj kampanji ćete čuti sljedeće: mnogi kažu da sloboda nema cijenu. Griješe. Naša je plaćena sa skoro 30.000 života. Moja lična poruka - naša boja je crvena, naša borba za vaša prava.

Potencijal od 100.000 glasova

GLAS: Na čemu temeljite optimizam?

PROTIĆ: Proces o kome sam govorio o aktivnostima koje su počele sa Sedmim kongresom rezultirao je većim brojem članova i simpatizera. Mi i dalje širimo taj krug, oslanjajući se na realne procjene koji broj birača nama garantuje poziciju o kojoj sam već govorio. Potencijal biračkog tijela koji je opredijeljen za Socijaliste je oko 100.000 glasova. Zavisno od izlaznosti, mi računamo da možemo minimalno doseći do 78.000 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana