Slobodan Perović - Nema Dejtonskog sporazuma, nema ni BiH

Glas Srpske
Slobodan Perović - Nema Dejtonskog sporazuma, nema ni BiH

BANjA LUKA - Ako bi bio srušen Dejtonski sporazum, pitanje je šta bi bilo sa BiH, jer je tim sporazumom rečeno da je ona sastavljena od dva entiteta, a ako srušite temelj, srušiće se cijela zgrada, izjavio je Srni akademik Slobodan Perović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i član pet akademija nauka.

- Ako nema Dejtonskog sporazuma, nema ni BiH. Naime, Dejton je prije svega sporazum, a to znači saglasnost, volja ili ugovor koji je zaključen radi postizanja mira na ovom području - istakao je u Perović.

O nekim idejama za promjene u dejtonskom uređenju BiH ili, kako to neki kažu, ustavnim promjenama, Perović je naveo da za to mora da postoji saglasnost svih u BiH, ali i nekih država koje su bile garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Prema tome, ako neko želi da mijenja dejtonski ustav, a samim tim i Dejtonski sporazum, onda je to jedan novi put koji zavisi od mnogih činilaca, a posebno od odnosa političkih snaga na ovom području - istakao je Perović.

Na pitanje da li visoki predstavnici mogu da nametnu i neka nova ustavna rješenja protiv volje nekog naroda u BiH, Perović ističe da visoki predstavnik može samo da tumači Dejtonski mirovni sporazum, a ne da stvara nove pravne norme. - Istina, visoki predstavnici u BiH, pogotovo oni prethodni, su na osnovu "bonskih ovlašćenja" pogazili elementarna ljudska prava. Imam 60 ili 70 rješenja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2004. godine, rješenja prema kojim je te ljude lišio svih ljudskih prava - naveo je Perović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana