Слободан Перовић - Нема Дејтонског споразума, нема ни БиХ

Глас Српске
Слободан Перовић - Нема Дејтонског споразума, нема ни БиХ

БAЊA ЛУКA - Aко би био срушен Дејтонски споразум, питање је шта би било са БиХ, јер је тим споразумом речено да је она састављена од два ентитета, а ако срушите темељ, срушиће се цијела зграда, изјавио је Срни академик Слободан Перовић, професор Правног факултета у Београду и члан пет академија наука.

- Aко нема Дејтонског споразума, нема ни БиХ. Наиме, Дејтон је прије свега споразум, а то значи сагласност, воља или уговор који је закључен ради постизања мира на овом подручју - истакао је у Перовић.

О неким идејама за промјене у дејтонском уређењу БиХ или, како то неки кажу, уставним промјенама, Перовић је навео да за то мора да постоји сагласност свих у БиХ, али и неких држава које су биле гарант Дејтонског мировног споразума.

- Према томе, ако неко жели да мијења дејтонски устав, а самим тим и Дејтонски споразум, онда је то један нови пут који зависи од многих чинилаца, а посебно од односа политичких снага на овом подручју - истакао је Перовић.

На питање да ли високи представници могу да наметну и нека нова уставна рјешења против воље неког народа у БиХ, Перовић истиче да високи представник може само да тумачи Дејтонски мировни споразум, а не да ствара нове правне норме. - Истина, високи представници у БиХ, поготово они претходни, су на основу "бонских овлашћења" погазили елементарна људска права. Имам 60 или 70 рјешења високог представника међународне заједнице у БиХ из 2004. године, рјешења према којим је те људе лишио свих људских права - навео је Перовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана