Slobodan Maldini: Donja Gradina će čuvati sjećanja na zlo

Dragana Keleč
Slobodan Maldini: Donja Gradina će čuvati sjećanja na zlo

U nameri da očuvamo spomen na žrtve i strahote genocida koji se tamo dogodio Spomen-područje Donja Gradina mora preuzeti ulogu Memorijalnog centra Jasenovac. Vrata novog dokumentacionog centra Donja Gradina biće otvorena svim istraživačima i pružiće im saznanja o pravim razmerama tragedije Srba, Jevreja i Roma koja se dogodila na prostoru Jasenovca i Donje Gradine.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” čuveni arhitekta iz Beograda Slobodan Maldini, koji će kao ekspert pomagati Odboru za implementaciju projekta Memorijalnog centra Spomen-područja Donja Gradina.

* GLAS: Šta ste savjetovali Organizacionom odboru koji prati implementaciju projekta Memorijalnog centra Spomen-područja Donja Gradina?

MALDINI: Potrebno je obezbediti saobraćajno rešenje za prihvatanje većeg broja autobusa i individualnih vozila. Treba obezbediti veliki parking prostor koji će biti izdvojen iz Memorijalnog centra. Sa centralnog parkinga prilaziće se Memorijalnom centru internim vozilima na elektropogon, koja su nečujna i ne zagađuju okolinu. Na taj način biće sačuvan mir i ekološki sistem kompleksa Donje Gradine. Predložio sam da se u program Memorijalnog centra unese izgradnja i organizacija rada dokumentaciono-istraživačkog centra. Taj centar sadržavaće kompletnu dokumentaciju koja je preuzeta iz Memorijalnog centra Jasenovac i sačuvana od uništenja i zaborava. Vrata novog dokumentacionog centra biće otvorena svim istraživačima - naučnim radnicima, studentima, srednjoškolcima i pružiće im saznanja o pravim razmerama tragedije Srba, Jevreja i Roma koja se dogodila na prostoru Jasenovca i Donje Gradine. Predložio sam da, pored stalne postavke muzeja koji će biti sagrađen na području Memorijalnog centra Spomen-područja Donja Gradina, bude izgrađen i prostor umetničke galerije. U njoj će radove izlagati umetnici iz RS, regiona i celog sveta. Tematika izložbi biće ljudsko stradanje, humanost i saosećajnost među ljudima.

* GLAS: Koliko je složen taj projekat i šta je ključno prilikom njegove realizacije?

MALDINI: Projekat je izuzetno složen, jer je namera da bude sagrađen Memorijalni centar koji će u bliskoj budućnosti preuzeti funkciju Memorijalnog centra Jasenovac. Naime, svesni smo pokušaja prekrajanja istorije, odnosno ublažavanja događanja u Jasenovcu s ciljem da postepeno ovaj kompleks bude potisnut iz sećanja nacije. U nameri da očuvamo spomen na žrtve i strahote genocida koji se tamo dogodio, potrebno je da Donja Gradina preuzme ulogu Memorijalnog centra Jasenovac. Biće to mesto na koje će u budućnosti dolaziti generacije naše dece i gde će se negovati memorija na stradanja Srba, Jevreja i Roma.

* GLAS: Koliko je važno da u Memorijalnom centru bude angažovan neko od svjetskih stručnjaka kako bi sve o čemu govorite imalo globalni odjek?

MALDINI: Da bi Spomen-područje Donja Gradina postalo važna tačka na svetskoj mapi istorijskih, ali i turističkih znamenitosti i da bi izbegli lokalan karakter ovog kompleksa, ono mora biti sagrađeno na svetskom nivou. To ne znači da je potrebno uložiti i mnogo više novca. Potrebno se samo opredeliti za vrhunsku ideju. Lično, želeo bih da pozovem da učestvuje na ovom međunarodnom konkursu svetski poznat arhitekta Danijel Libeskind. On je autor čuvenih projekata Jevrejskih muzeja u Berlinu i Kopenhagenu. Voleo bih da pozovem arhitektu Tadaoa Anda, autora brojnih muzeja i galerija u svetu. Vrhunski svetski autori doprineli bi da ideja izgradnje Memorijalnog centra dobije međunarodni značaj. Da bi ovaj Memorijalni centar dobio veći značaj u svetu potrebno je uključiti i međunarodne organizacije kao što su svetski poznate organizacije Jevreja čiji su sunarodnici stradali na području Donje Gradine. Pored Srba i srpskih organizacija iz regiona, ubeđen sam da će svetske jevrejske organizacije prihvatiti poziv za učešće u realizaciji ovog projekta bilo da njihovi istoričari organizuju programe, predavanja i seminare ili putem novčanih priloga. U svakom slučaju, to je važna karika za realizaciju ovog projekta. Takođe, potrebno je u realizaciju projekta uključiti i predstavnike Roma, pre svega, putem širenja svesti o pravim razmerama njihovog stradanja na području Donje Gradine.

Nagrade

* GLAS: Vi ste još prije nekoliko decenija radili na ideji Spomen-kompleksa Donja Gradina?

MALDINI: Još 1979. godine učestvovao sam na jugoslovenskom konkursu za idejno rešenje Spomen-kompleksa Donja Gradina. Nisam verovao da ću posle 37 godina biti u timu koji vodi realizaciju ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana