Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке: Неопходно створити услове за бржи развој Бањалуке

Весна Поповић
Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке: Неопходно створити услове за бржи развој Бањалуке

Бањалука је снажан регионални центар са великим капацитетима за економски развој. Оно чему се радујемо је интересовање других градова за сарадњу са нашом крајишком љепотицом. То значи да Бањалука има углед, а признања која смо добили посљедњих година и у овако тешким временима за сва наша остварења говоре да имамо шансу за напредак.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

- Обезбјеђивањем услова за развој привреде у Бањалуци створиће се претпоставка и за економски просперитет и запошљавање. Већ сада имамо довољно партнера у свијету - додао је Гаврановић.

* ГЛАС: Бањалука бројним манифестацијама обиљежава Дан града - 22. април. Шта поручујете грађанима?

ГАВРАНОВИЋ: Ове године Бањалука слави посебан јубилеј, 70 година своје слободе. Већ од 1. априла почеле су свечаности поводом Дана града и тако ће бити током цијелог мјесеца. Посебан акценат је на промоцији вриједности тековина Народноослободилачке борбе, јер су српски народ и грађани са ових простора били на страни сила побједница у Другом свјетском рату и дали знатан допринос у антифашистичкој борби. Свечана академија биће одржана 22. априла у Банском двору - Културном центру, а тада ће бити уручене традиционалне априлске награде и признања појединцима и колективима, те представљени они који су најзаслужнији за даљи развој Бањалуке. Грађанима честитам Дан града са жељом и надом да ћемо га дуго славити. Упркос тешким временима која су донијела драстичан пад средстава у буџету и катастрофалним прошлогодишњим поплавама ниједна функција града није доведена у питање. Криза је достигла врхунац, а надам се да ће град постепено излазити из потешкоћа у којима се тренутно налази.

* ГЛАС: Како данас видите Бањалуку?

ГАВРАНОВИЋ: Као развијен, модеран урбани центар. Бањалука је град слободних људи! Сигуран сам да ће се у наредном периоду рјешавањем бројних економских и политичких питања у РС и БиХ створити претпоставке за бржи развој. У томе видим шансу.

* ГЛАС: Каква је економска перспектива града?

ГАВРАНОВИЋ: Бањалука је снажан регионални центар са великим капацитетима за економски развој. Оно чему се радујемо је интересовање других градова за сарадњу са нашом крајишком љепотицом. То значи да Бањалука има углед, а признања која смо добили посљедњих година и у овако тешким временима за сва наша остварења говоре да имамо шансу за напредак. Обезбјеђивањем услова за развој привреде у Бањалуци створиће се претпоставка и за економски просперитет и запошљавање. Већ сада имамо довољно партнера у свијету.

* ГЛАС: Већ сте трећу годину на челу Бањалуке. Како оцјењујете протекли период?

ГАВРАНОВИЋ: Увијек може боље и више и треба тежити ка томе. Ово је један од најтежих периода кроз који пролази Бањалука, из више разлога. Од 2008. године смо изложени снажном утицају економске кризе, а од 2010. године имамо знатан пад буџетских средстава, што утиче на реализацију наших планова. Осим тога, у посљедње четири године приход од ПДВ-а у буџету града мањи је за 40 милиона марака. То је огроман новац који смо могли уложити у значајне инвестиције. Уз све то, град је остао и без могућности да кроз задужење побољша ликвидност, а порасли су годишњи износи за отплату кредита који тренутно износе 20 милиона КМ. Ако се настави овакво пуњење буџета, градска каса у овој години биће на нивоу од 105 милиона КМ. То значи да ћемо четвртину буџета давати за кредите, а остало морамо распоредити на законске обавезе и остале потребе.

* ГЛАС: Какво је тренутно стању у буџету града?

ГАВРАНОВИЋ: Пуњење буџета у првом кварталу у односу на план било је на нивоу 81,6 одсто. Порески приходи су били за 3,5 одсто мањи у односу на исти период прошле године, док су приходи чије је прикупљање у надлежности града за 7,4 одсто већи у односу на исти период лани. И даље биљежимо пад прихода по основу ПДВ-а, а то је најиздашнији приход који пуни касу сваке локалне заједнице. Тренутно та прерасподјела функционише тако да локалне заједнице добију оно што преостане када се намире сви остали. Бањалука је са 70 милиона КМ прихода од ПДВ-а дошла до 40 милиона марака, тако да се морају отворити разговори у вези са правичнијом расподјелом тог новца. Бањалуку су прошле године погодиле и поплаве које су проузроковале огромну штету. Велики износ средства из буџета града је био усмјерен на хитне интервенције, због чега је, између осталог, и настао дефицит у прошлој години.

* ГЛАС: Да ли ће ове године бити већих инвестиција у граду?

ГАВРАНОВИЋ: Тешко је предвиђати инвестиције када немате изворе финансирања. Имамо спремне десетине већих пројеката чија вриједност је од седам милиона КМ па навише. Њихова реализација ће, нажалост, морати сачекати боље вријеме. У овој години морамо завршити вишегодишњи пројекат изградње система снабдијевања водом и канализације. Остала је и изградња два резервоара у насељу Туњице и дио мреже. Ускоро би требало да буду завршене амбуланте у Борковићима и Бочцу, које градимо заједно са Министарством здравља и социјалне заштите РС, а требало би да почне и изградња амбуланте у Доњим Колима. Такође би требало да почне изградња пута за Пријечане. Ове године биће уложено око 1,4 милиона КМ за сређивање инфраструктуре и пословну зграду у Пословној зони Рамићи.

* ГЛАС: Може ли град у буџету обезбиједити довољно новца за потребе социјалних категорија?

ГАВРАНОВИЋ: Град годишње издваја око 11 милиона КМ за социјалну компоненту и то је једина ставка у буџету коју не смањујемо. Новина у овој години је да ћемо за персоналну асистенцију спроводити поступак јавне набавке. За стипендирање на основу социјалног статуса град је подржао 492 ученика и 296 студената, а за ове намјене ће од 1,6 милиона марака бити употријебљено 778.000 КМ. Финансирамо рад хуманитарних удружења и јавних кухиња, које дневно припреме 680 оброка. Обезбиједићемо превоз лица са инвалидитетом и за те намјене је планирано 50.000 марака. Осим тога, прошле године смо из буџета издвојили око 1,5 милиона КМ које смо подијелили грађанима који су претрпјели штету од поплава.

* ГЛАС: Већ дуго постоји проблем финансирања спорта и спортских клубова. На који начин ће то бити ријешено?

ГАВРАНОВИЋ: Покушали смо у овој години да категоризацијом око 260 клубова одредимо шта је то обавеза града. Финансираћемо рад око 46 клубова, јер не можемо подржати више. Град у 2015. години финансира спорт са око четири милиона КМ, кроз различите основе. Директно 1,3 милиона КМ за спортске клубове, док је остатак новца планиран за спортску инфраструктуру, обезбјеђивање осталих услова за рад и такмичење клубова. Досадашњим начином финансирања спорта нисмо доприносили његовом развоју већ гашењу. Веома брзо формираћемо посебан тим, који ће радити на стварању посебног модела финансирања спорта за наредну годину.

Грб

* ГЛАС: Већ дуго град бира нови грб. Како сте задовољни досадашњим процесом?

ГАВРАНОВИЋ: Незадовољан сам што имамо такво стање, али одлуку Уставног суда РС морамо поштовати. Имали смо три покушаја избора новог грба, а према расположењу јавности ни овај посљедњи неће бити успјешан, али сачекаћемо суд јавности. Сматрам да у креирању изгледа грба града треба поћи од постојећег, јер у њему постоји највећи степен сагласности. У њему треба трагати за корекцијама да би се само доградила она рјешења која је оспорио Уставни суд РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана