Слобода и застара све чешћи епилози

Ведрана Кулага
Слобода и застара све чешћи епилози

Бањалука - Тужиоци у БиХ су од јануара до краја јуна ове године подигли мање оптужница него у истом периоду лани, а анализа рада је показала да их све више пада у судницама и да оптужени најчешће завршавају на слободи.

Извјештај о раду тужилаштава у првом полугодишту 2018. године припремио је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ у којем су подвукли да је тај документ настао искључиво на основу података о предметима који су унесени у Систем за аутоматско управљање предметима те да на том мјесту нису сви активни предмети.

Анализа је показала да су тужиоци од почетка године до краја јуна подигли  6.171 оптужницу против 7.414 особа, што је за 248 оптужница мање него у првој половини 2017. године. Бољи резултат, у погледу броја подигнутих оптужница, забиљежила су кантонална тужилаштва, док су окружна тужилаштва као и Тужилаштво БиХ те њихове колеге у Брчко дистрикту уписали мање подигнутих оптужница.

Поступајући по подигнутим оптужницама, судови су током прве половине 2018. године донијели 26.234 осуђујуће пресуде којима су осудили 7.588 особа.

Ослобађајуће пресуде донесене су у шест одсто предмета, а тај епилог дочекало је 568 лица. У материјалу ВСТС-а пише да је уочен раст броја ослобађајућих пресуда.

- У структури санкција изречених осуђујућим пресудама, као и ранијих година, доминирају условне санкције које су изречене у скоро седам од сваких десет пресуда, што је 66 одсто. У сваких десет осуђујућих пресуда приближно је изречено седам условних, двије затворске и једна новчана казна - истакли су у ВСТС-у.

У тужилачким ладицама на крају јуна било је неријешених око 13.200 предмета, што је за око 400 мање него на почетку године. Број предмета смањен је у кантоналним тужилаштвима, а повећан на свим осталим адресама. Из ВСТС-а су потврдили да је застарјелост кривичног гоњења наступила у укупно 23 предмета више него лани у истом периоду или за 12 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана