Слаткиши скинули с трона воће и поврће

Бранкица Смиљанић
Слаткиши скинули с трона воће и поврће

Бањалука - Српска је у првој половини ове године имала изражен дебаланс у спољнотрговинској размјени хране и пића који је износио око 211 милиона КМ, а извоз слаткиша скинуо је с трона воће и поврће.

Директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић изјавила је да је тај дебаланс био нешто већи него у истом периоду прошле године због смањеног извоза воћа у Русију.

- Када анализирамо податке о спољнотрговинској размјени, сматрамо да имамо далеко више могућности за производњу хране, него што то сада чинимо - казала је јуче Ристићева на промоцији домаћих производа у оквиру пројекта "Наше је боље" који је организован у Бањалуци поводом Свјетског дана хране.

Она је нагласила да је у Српској у првих шест мјесеци регистрован раст производње, али и извоза производа кондиторске индустрије, која је преузела примат над воћем и поврћем, те додала да у структури увоза значајно мјесто заузимају месне прерађевине, житарице, сточна храна, а одмах иза тога млијечни производи.

Навела је да је важно да се баш на Свјетски дан хране додатно утиче на свијест потрошача.

- У квалитет домаћег производа можемо се увијек увјерити, јер знамо гдје су, на који начин и од чега произведени. Позивам институције на нивоу БиХ да врше надзор и контролу на домаћем тржишту како би се створили фер услови за домаће произвођаче које и даље путем ниских цијена гуши нелојална конкуренција лоше робе из увоза - казала је Ристићева.

Помоћник министра за трговину РС Душанка Тегелтија навела је да низ година заједно са Привредном комором промовишу домаће производе.

- Куповином домаћих производа не само да јачамо нашу привреду, већ и подстичемо ново запошљавање и јачамо пензијски систем - изјавила је Тегелтија.

Промоција домаћих производа се одржава већ неколико година, а ове године је дошло 20 излагача, међу којима и Пчеларско пољопривредна задруга "Матица" из Бањалуке. Радница ове фирме, која постоји већ 32 године, Славица Дошлов истакла је да су њихови производи провјерени.

- Мед откупљујемо од наших пчелара, те носимо на анализу, а тек након ње га стављамо у продају. Рад и године иза нас говоре о нашем квалитету - рекла је Дошлов.++

Инспекторат

Из Инспектората РС истакли су, поводом Свјетског дана хране, да је свима у Српској заједнички интерес да свакодневно конзумирају квалитетне и безбједне производе, због чега је основни циљ инспекцијског надзора да прометована храна буде здравствено исправна и безбједна за људску употребу.

- Она мора бити у складу са параметрима дефинисаним бројним прописима у области хране. Превентивним контролама инспектори свакодневно спречавају настанак пропуста, чиме штите колективна права и здравље потрошача - саопштено је из Инспектората.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана