Сладојевић: Караџић није знао да ће његово укључење на трибину доспјети у јавност

Срна
Сладојевић: Караџић није знао да ће његово укључење на трибину доспјети у јавност

Београд - Правни савјетник првог предсједника Републике Српске Радована Караџића адвокат Марко Сладојевић изјавио је, поводом недавног Караџићевог телефонског укључења на трибину у Подгорици, да је увјерен да Караџић није знао да ће његове ријечи бити пренесене у јавност.

“Вероватно ће притворска управа сада више контролисати његове телефонске позиве. Крајња мера може бити да му забране телефонске разговоре”, рекао је Сладојевић за београдске “Вечерње новости”.

Он је објаснио да, према хашким прописима, притвореницима није дозвољено аудио или видео укључење у јавне догађаје и могу само да дају интервју на начин да им питања буду достављена у писаној форми, па да суд одобри питања и одговоре.

Сладојевић истиче да то што ће се слушати Караџићеви разговори није ништа ново, јер су то и раније чинили.

“С времена на време би нас обавестили да га у одређеном периоду прислушкују. Он у соби има компјутер, али нема интернет, тако да му је телефон једини контакт са породицом”, каже Сладојевић.

Лист наводи да је Караџић прије неколико дана из притвора позвао најмлађег брата Радисава Рацу који је тада био на трибини о стварању Републике Српске у Подгорици и пустио га на спикерфон, а Караџић је рекао да Срби треба да буду благи према људима у Црној Гори који тренутно имају кризу идентитета.

Караџићева кћерка Соња Караџић Јовичевић рекла је за овај лист да породица никада није укључивала Караџића на спикерфон на јавним скуповима да не би била лишена разговора са њим.

“Не знам зашто га је Рацо ставио на спикерфон. Можда је рекао: жево га Радованж и у том одушевљењу и еуфорији га укључио да га и други чују, не размишљајући да може да му направи штету”, рекла је Јовичевићева.

Караџићева кћерка је указала да је приликом изрицања правоснажне пресуде Караџићу, активиста организације “Анти-Дејтон” и најближи човјек Насера Орића уживо уз помоћ телефона емитовао пренос на интернету, свјесно прекршивши судске прописе, али није било никаквих санкција према њему.

Секретаријат Механизма за кривичне судове у Хагу наложио је 7. маја истрагу поводом телефонског укључења Радована Караџића из хашког притвора на трибину одржану 3. маја у Српској кући у Подгорици, као и прислушкивање његових разговора наредних седам дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана