Skupština traži odbacivanje Izvještaja o Srebrenici i usvajanje novog

Skupština traži odbacivanje Izvještaja o Srebrenici i usvajanje novog 14.08.2018 14:54 | nezavisne.com

Banjaluka – Narodna skupština usvojila je zaključke u kojima traži da Vlada RS stavi van snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila kompletnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako je istaknuto, ovaj izvještaj bi trebalo da doprinese jačanju međusobnog povjerenja u BiH i sprečavanju manipulacija žrtvama, jer, kako je istaknuto, komisija iz 2004. godine radila je pod pritiskom međunarodne zajednice i OHR-a kako bi se iznijela istina samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, ali ne i o stradanju Srba.

"NS RS konstatuje da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta", navedeno je u zaključcima.

Istaknuto je da bi komisija trebalo da bude međunarodnog karaktera, koja bi na objektivan i nepristrasan način trebalo da utvrdi sve okolnosti.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, je rekao da posebno vrijeđa što je Komisija odvajala žrtve, koji su stradali u istom periodu na koji se Izvještaj odnosi.

"Bol i tuga majke nad djetetom ne poznaje vjeru i naciju. Isto majka voli svog sina ili porodica svoje najbliže bez obzira kojem narodu pripada", rekao je Višković.

Dodao je da Vlada treba da odbaci izvještaj ne zbog politizacije, već zbog istine i pravde i interesa da odgovaraju svi zločinci, bez obzira kojem narodu pripadaju.

Naglasio je da institucije RS nikad nisu štitile one koji su počinili zločine, i da su to pokazale po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom i Sudom BiH.

Rekao je da RS treba mir, radna mjesta i prosparitet, a da nikom ne treba rat i nestabilnost.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba DNS-a, je rekla da je činjenica da su pripadnici srpskog naroda počinili veliki zločin, ali da su se zločini dešavali i nad Srbima u prethodnim godinama, te da je tada stradalo više od 2.600 srpskih civila.

Ona je rekla da je veliki broj pripadnika srpskog naroda odgovarao za zločine nad Bošnjacima, a da je za zločine nad Srbima bilo samo dva sudska postupka, od kojih se jedan završio oslobađajućom presudom.

"To nije slučajno. Postoji namjera da se srpskom narodu nametne kolektivna odgovornost, a da se RS proglasi genocidnom tvorevinom, a rat koji se desio agresorskim", rekla je Stevanovićeva.

Istakla je da je potrebno otkriti i osuditi svjedoke koji su za novac lažno svjedočili i da je to što su uradili nacionalna sramota. 

Miroslav Brčkalo, predsjednik Kluba PDP-a, je rekao da se o ovoj temi trebalo razgovarati mnogo ranije, a ne u izbornom periodu, te je naglasio da je Vlada mogla staviti van snage ovaj Izvještaj i bez skupštine.

Rekao je da su mu teško pale kvalifikacije koje su iznesene na račun opozicije proteklih dana, ističući da su se konsultacije kod Milorada Dodika, predsjednika RS, trebale desiti ranije, a ne dan pred sjednicu.

Naglasio je i da je Stefan Karganović, vođa Istorijskog projekta Srebrenica, potrošio značajna sredstva, a da nije ništa uradio u vezi s istinom oko Srebrenice.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, je izrazio zadovoljstvo što su sve političke stranke iz RS postigle sporazum oko jedinstvenih zaključaka.

Dodao je i da su svi ćutali, iako su kada je Komisija radila znali istinu, zato što su se bojali represije od strane Pedija Ešdauna i međunarodne zajednice.

Tvrdi da je bio plan da se 2005. godine na desetu godišnjicu Dejetonskog sporazuma i srebreničkog zločina završi izvještaj, provede reforma odbrane i izvrše izmjene Ustava i Dejtonskog sporazuma. Podsjetio je da su i on i Milorad Dodik, predsjednik RS, tada potpisali principe za izmjenu Ustava RS, ali da su srpski predstavnici tada stavili sukobe sa strane i uspjeli se odbraniti od izmjena strukture BiH.

Rekao je i da je bilo naređeno Vladi i ostalim institucijama da se napravi Izvještaj i sastavi spisak Srba koji su bili u i oko Srebrenice u tom periodu, te da je Komisija uradila ono što je tada mogla.

"Ne ponovilo se ono što se tada dešavalo. Dobro je da sada možemo da donesemo ovakvu odluku i formiramo ovakvu komisiju čistog obraza", rekao je Čavić.  

Admir Čavka, šef Kluba Domovine, rekao je da Domovina nije željela da učestvuje u današnjem zasjedanju, ali da je osjetio potrebu da se javi za riječ kako bi u stenogram ušlo to da se, kako je rekao, u Srebrenici desio genocid i da je to pravna činjenica.

"Želio sam da kažem i to da ne postoji kolektivna odgovornost naroda i da treba da gradimo budućnost", rekao je Čavka, i dodao da bi svako ko je počinio zločin morao biti kažnjen bez obzira o kome se radi.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, je rekao da je Milorad Dodik jedini političar u RS koji je javno rekao da se u Srebrenici desio genocid iako ga, kako kaže, na to niko nije tjerao.

"Na naše zadovoljstvo on je u mnogome promijenio svoje mišljenje koje je imao tada", rekao je Govedarica. On je dodao da su postojali veliki pritisci u to vrijeme posebno na SDS, a istakao je da se pokušava javnosti predstaviti laž da je Komisija koja je radila Izvještaj o Srebrenici sastavljala i spisak sa 22 hiljade ljudi.

Mišljenja je da je Vlada RS trebala sama da povuče ovaj izvještaj, kao što ga je 2004. godine usvojila, te da ima utisak da se ona pokušava sakriti iza skupštinskih odluka.

Rekao je i da Komisija tada nije mogla da zna mnoge činjenice koje su danas poznate, te da je naglasila da to nije kraj, a da bi se ovo pitanje u kontinuitetu trebalo dalje razmatrati.

Prizao je da je greška tadašnje vlade što nije uvedena neka vrsta klauzule da se svake godine razmatraju nove činjenice, i da bi, da je tako urađeno, danas situacija bila drugačija.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica