Скупштина НДП-а усвојила Декларацију о статусу и будућности Српске

Срна
Скупштина НДП-а усвојила Декларацију о статусу и будућности Српске

Бањалука - Скупштина НДП-а данас је у Бањалуци усвојила Декларацију о статусу и будућности Републике Српске за период 2018-2023. година, у којој су представљени приоритети развоја Српске.

Лидер НДП Драган Чавић рекао је новинарима да је у Декларацији јасно дефинисан циљ - дати пуни допринос европском путу БиХ утемељеном на механизму координације.

"Цијенимо да можемо дати допринос да се крајем 2018. године реализује статус кандидата БиХ, а истовремено да се до 2023. године испреговара 60 одсто поглавља. То, отприлике, одговара и динамици коју је утврдила ЕУ и, према нашим сазнањима, биће саставни дио стратегије за западни Балкан, која ће бити усвојена у марту", навео је Чавић.

Чавић је напоменуо и да Декларација обухвата досљедност Дејтонског мировног споразума, одлучност када је у питању његова афирмација и темељење односа унутар БиХ.

Он је рекао да НДП не подржава улазак БиХ у било какве војне интеграције прије него што о томе дефинитивно и коначно став не да Србија.

Чавић је нагласио да се у наредних пет година мора обезбиједити просјечан раст од најмање пет одсто БДП, а да се истовремено на годишњем нивоу мора обезбиједити раст од један одсто индустријске производње у структури БДП-а.

"Економски циљеви које смо дефинисали у Декларацији су и да у наредних пет година морамо да обезбиједимо да просјечна плата у Српској расте на годишњем нивоу 60 одсто раста БДП-а, да просјечна пензија пређе половину просјечне плате", рекао је Чавић.

Он је додао да НДП заговара потпуну реформу пореског система, што подразумјева смањење директних пореза, а истовремено повећање индиректних пореза, као и да се у наредним годинама морају донијети закони који ће спријечити сукоб интереса, непотизам и све што произилази из сукоба интереса.

Чавић је истакао да је данас на скупштини странке допуњен и измијењен Статут и значајно унапријеђен у смислу побољшања организације.

"На данашњој сједници изабрали смо и 77 чланова трећег сазива Главног одбора НДП-а, као и извршили избор актва жена и младих", рекао је Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана