Скупља струја обара плате у производњи

nezavisne.com
Скупља струја обара плате у производњи

Бањалука - Влада РС не подржава било какво значајније повећање цијене струје у РС, док послодавци упозоравају да је за њих неприхватљиво поскупљење и за један проценат.

Уколико дође до поскупљења, послодавци су упозорили да је могуће очекивати смањење плата за проценат поскупљења електричне енергије.

Овим су настављене реакције након што је Регулаторна комисија за енергетику РС прије неколико дана донијела одлуку о спровођењу тарифног поступка по захтјевима свих десет производних и дистрибутивних предузећа из система "Електропривреде РС", која су затражила повећање цијене струје, пишу Независне новине.

Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС, изјавила је Срни да се Влада није бавила и није заузимала став у вези с поскупљењем цијене електричне енергије, нити би подржала било какву идеју о њеном значајнијем повећању.

Цвијановићева је истакла да су предузећа у оквиру система "Електропривреде РС" упутила своје захтјеве према регулатору, а коментари из Регулаторне комисије за енергетику РС о некаквом поскупљењу од 19 одсто су апсолутно неприхватљиви.

"Цијена струје је значајна ставка у пословању сваког субјекта, али и у породичним буџетима грађана, и управо из тог разлога није повећавана претходних година и остала је све ове године трајања кризе најнижа у регији", навела је премијерка РС. Она је подсјетила да је, према подацима из прошле године, индустријска струја у РС била најјефтинија у регији, и то за 113 одсто у односу на Хрватску, за 64 одсто јефтинија од Црне Горе, четири одсто од Србије и за 75 одсто, односно 84 одсто, јефтинија од ФБиХ, зависно да ли је ријеч о "Електропривреди БиХ" или "Електропривреди ХЗ Херцег Босне".

"Кад је ријеч о цијени електричне енергије за домаћинства, и ту је цијена била знатно нижа у односу на регију, и то за 67 одсто нижа од Хрватске, 40 одсто нижа од Црне Горе, за 15 одсто, односно 23 одсто, нижа од ФБиХ, зависно да ли је ријеч о 'Електропривреди БиХ' или 'Електропривреди Хрватске Заједнице Херцег Босне'. Једино је у Србији цијена струје за домаћинства била нижа, и то за три одсто, али је зато била за четири одсто виша за индустрију", прецизирала је Цвијановићева. Она је додала да на одређеним радним састанцима јесте покретано питање повећања цијене струје, али је и тада речено да ако би се и ишло у том правцу, оптерећење може да буде само минимално.

"Уосталом, такве поруке је јавност добила и од менаџмента 'Електропривреде' да уколико дође до поскупљења, то ће бити минимално и неће угрозити тржишну позицију 'Електропривреде' као најјефтинијег снабдјевача у региону", рекла је Цвијановићева.

Са друге стране, из Уније удружења послодаваца РС рекли су да би повећање цијене електричне енергије био директан удар на производна предузећа.

"Ми цијену својих производа на тржишту не можемо повећавати. Ако до поскупљења дође, могуће је очекивати смањење плата за тај проценат", нагласили су послодавци.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније, рекао је да је неоправдано било какво поскупљење струје, јер радници у електросистему имају највеће просјеке плата и друга примања, која радници у реалном сектору немају. Он је додао да би поскупљење био атак и на грађане, ако се узму у обзир ниске плате и пензије. Јанко Петровић, директор фирме "Петропројект" из Братунца, која се бави производњом намјештаја и масивних плоча, каже да им мјесечни рачун за струју износи око 40.000-45.000 марака, а са поскупљењем морали би издвојити још додатних 10.000 марака мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана