Скројен рок за подршку привреди и радницима

Свјетлана Шурлан
Скројен рок за подршку привреди и радницима

Бањалука - Приједлог акционог плана за реализацију мјера Владе РС у 2018. предвиђа да до краја године буду укинута или смањена поједина пореска оптерећења, док ће до половине године бити урађена анализа оправданости пореских и непореских давања и креиран план укидања или смањења појединих непореских давања.

Приједлог акционог плана завршен је након што су на радну верзију сугестије дали Привредна комора и Савез синдиката РС. Тим документом прописано је да до краја јануара буде формиран одбор који ће пратити спровођење договорених мјера. До марта треба да буду усвојени подзаконски акти за Закон о пореском систему и поравната сва потраживања на основу индиректних пореза.

Март је рок да буде урађена анализа оправданости пореских и непореских давања, а до јуна Влада планира да иницира повећање акциза на дуван и алкохол како би обезбиједила додатне приходе за здравствени сектор.

И план укидања или смањења појединих непореских давања такође би требало да буде урађен до средине године, а до септембра извршена анализа плата радника са високом стручном спремом у образовању и култури и упоредна анализа са платама радника у другим областима јавне управе, те израђен план изједначавања плата за период од 2019. до 2022. године.

Крај године је остављен као рок за измјене Закона о порезу на добит, односно ослобађање опорезивања реинвестиране добити. До децембра 2018. је планирана и измјена Закона о порезу на доходак ради редефинисања опорезивања капиталних добитака и уговарања плате са порезом на доходак, односно укидања заштите нето плата.

Планирано је и доношење закона о доприносима, односно уговарање плате са порезом на доходак, смањење збирне стопе доприноса ради снижавања укупног пореског оптерећења рада на ниво из 2008. године у наредних три до пет година.

- Биће редефинисана обавеза плаћања доприноса за носиоце комерцијалних пољопривредних газдинстава са циљем равномјернијег оптерећења ове дјелатности. Биће умањена и основица за обрачун пореза и доприноса код породиљског боловања на 50 одсто од 1. јануара 2019. године - наведено је у радној верзији акционог плана као мјера коју је неопходно реализовати до краја ове године.

Крај године је рок и за укидање или смањење појединих непореских давања и за оперативни план за смањење укупне потрошње на плате.

Ово су само неке од мјера у надлежности Министарства финансија РС, а које су и од највећег интереса за привреднике који су 10. јануара у Владу упутили своје сугестије. У Привредној комори РС истичу да су додатно дефинисали рокове, носиоце активности и прецизирали оно што није било јасно у радној верзији акционог плана.

- У програму економских реформи препознали смо већину наших захтјева. Сада је циљ да се кроз акциони план, на којем смо инсистирали, тачно дефинишу вријеме, носиоци и детаљи реализације реформских мјера - истакао је портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.

Комора је тражила да Закон о порезу на добит буде измијењен у првој половини, а не до краја 2018. године.

- У акционом плану је наведено доношење закона о роковима измирења новчаних обавеза у децембру 2018, што је у супротности са мјерама дефинисаним у програму економских реформи РС, гдје је предвиђено усвајање овог закона у првом кварталу 2018. године - поручили су привредници чију су интервенцију прихватили у Влади и као нови рок ставили март 2018. године.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да су у меморандуму који је синдикат потписао са Владом већ дефинисани рокови и да је акциони план обједињавање и прецизирање свих рокова и активности у један документ. Што се тиче мјера за које је надлежно Министарство финансија, Мишићева је рекла да је неопходно да се убрза активност у вези са изједначавањем плата у образовању.

- Свима је јасно да то не може да буде у овој години, јер је усвојен буџет, али се све може планирати за 2019, односно да се на вријеме измијене закони у овој години. Отворићемо и питање ребаланса буџета РС за 2018. да видимо да ли је могуће да се то прије деси. То је наш план, а видјећемо шта се може реализовати. Чекамо да социјални партнери престану да празнују, па да што прије наставимо преговоре о питањима која су од интереса за раднике - истакла је Мишићева.

У Влади су рекли да ће акциони план бити разматран у понедјељак на тематској сједници Владе РС.

Јавна предузећа

Инвестиционо развојна банка РС је задужена да до јуна састави списак одрживих и неодрживих јавних предузећа, а да до децембра утврди програм реструктурирања и приватизације предузећа губиташа у јавном власништву.

У Привредној комори РС кажу да Влада треба да појасни шта је циљ формирања списка одрживих и неодрживих јавних предузећа, наводећи да томе треба да претходи свеобухватна анализа и расправа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана