Скоро 300 грађана из пет посавских општина жалило се ЦИК-у

РТРС
Скоро 300 грађана из пет посавских општина жалило се ЦИК-у

Близу 300 грађана Орашја, Дервенте, Модриче, Домаљевца и Шамца обратило се ЦИК-у БиХ са сумњом да су лажно пријављени да гласају путем поште из Хрватске, иако стално живе у БиХ. О свему је обавијештено и Тужилаштво БиХ.

У ЦИК-у БиХ кажу да мјесецима упозоравају на злоупотребе, због чега су одбили 18.000 пријава за гласање из иностранства. Увјеравају да ће слањем гласачких листића препорученом поштом на адресе пријављених у иностарству смањити број лажних пријава. Услуге поште у земљама гдје су регистровани бирачи из одсуства коштаће 770.000 КМ.

Није први пут да се бирачима у БиХ, мимо њихове воље одреди да гласају у иностранству. 2016. године више десетина грађана Модриче, а међу њима и Чедо Даниловић доживјели су непријатно изненађење када им је на бирачком мјесту речено да су регистровани за гласање поштом у Хрватској, а многи од њих ни пасоша нису имали.

“У Загребу код неке Фате био пријављен. Нити ја знам ту особу нити би то урадио. Неко је злоупотријебио фотокопију моје личне карте, наиме ради се о томе да сам дизао регресирану нафту и има још таквих случајева”, рекао је Даниловић.

Због очигледног кршења бирачког права и злоупотребе личних докумената грађана Модриче, локална изборна комисија упознала је ЦИК БиХ са овим случајем како се не би поновио на изборима 2018. године.

“Нама се 2016. године обратило 17 бирача који су дошли на своје редовно бирачко мјесто гдје су утврдили да не могу да остваре своје бирачко право. Послали смо ЦИК БиХ Акт са тим именима да уколико неко поднесе у њихово име захтјев да се гласа путем поште да се не одобри”, истакла је предсједник ОИК Модрича Ружица Кармановић.

Лоша пракса и примјери из Модриче од прије године понављају се и пред овогодишње изборе. Провјеравајући гдје им је бирачко мјесто десетине грађана Орашја, Домаљевца/Шамца,Дервенте, Модриче сазнали су да гласају путем поште из иностранства, а да их нико није питао.

“До сада смо добили 277 пријава грађана са скоро тачно идентификованим особома за које они сумњају да су их обманули односно лажно их пријавали да ће гласати из иностраства а они су у БиХ. Предузећемо мјере да овим људима омогућимо да гласају, а материјал комплетан ћемо доставити Тужилаштву БиХ”. нагласио је члан ЦИК-а БиХ Бранко Петрић.

Широк је спектар обмана и превара. Када су пољопривредници узимали регресирано гориво, а повратници преузимали помоћ остављали су или копирали личне карте. Идеална прилика за страначке спекуланте који су лаковјерне грађане пријављивали да гласају путем поште, без њиховог знања.

“Морам рећи да ће маса тих лажних пријава пропасти. Наиме, од прошлих локалних избора примјењујемо систем препоречене поште слања гласачких листића, препорученим писмом, личном доставом, значи ако се неко не нађе на тој адреси та се пошта врати.”, додао је Петрић.

“Очигледно је да након толико времена треба одустати од те врсте гласања и треба то урадити као и у другим земљама да само они који су тог дана у земљи да гласају”, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

Због сумње да су на претходним изборима гласачки листићи унапријед испуњени и кориштени на редовним гласачким мјестима, као тзв бугарски воз, ЦИК је на полеђини листића које шаље у иностранство крупним, црвеним словима исписала пошта. С обзиром да су гласачке кутије провидне такав листић био би уочен, а преваре спријечене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана