Школе и вртићи једини “зачин” Србије у БиХ

Ведрана Кулага
Школе и вртићи једини “зачин” Србије у БиХ

Београд - Република Српска и Србија наставиће да јачају политичке и економске односе те сарадњу која је осликана у градњи вртића, школа и другим пројектима помоћи и нема намјеру да се на други начин мијеша у унутрашње ствари Српске и генерално БиХ.

Те поруке послате су јуче из Београда након састанака које је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић имао са представницима политичког врха Србије.

Констатовано је да постоји велико разумијевање између двије земље, као и добри политички и економски односи на основу Споразума о специјалним и паралелним везама.

Чубриловић је након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем истакао да је Вучић опредијељен да помаже Српској као ентитету у саставу БиХ.

- Та сарадња ће се одвијати у формама кроз које се и до сада одвијала, признаје легалну власт која је тамо и нема намјеру да на други начин утиче - рекао је Чубриловић те захвалио Вучићу за досадашњу сарадњу.

Са Вучићем, каже, није било разговара о страном мијешању у изборе у БиХ, на шта је Вучић упозорио прије неколико дана.

Вучић је казао да Србија поштује територијални интегритет БиХ, уз јасно поштовање Дејтонског споразума и уважавање интереса РС, јер је то основни услов стабилности региона.

- Србија је свесна да пут ка бољој будућности води кроз сарадњу у бројним областима које су од обостраног интереса Србије и БиХ и континуирано позива све политичке актере у БиХ на активности у том правцу. Рачунамо на превладавање унутрашњих и спољних политичих изазова у БиХ, да би био омогућен неометан економски развој за све њене грађане - рекао је Вучић.

Чубриловић је претходно са предсједницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић потписао меморандум о образовању Комисије за сарадњу два парламента, чији би чланови могли веома брзо да се нађу за истим столом. Гојковићева је изјавила да се Србија не мијеша у изборе у РС и БиХ, али да дјелима помаже да живот у РС буде бољи.

- Не видим ништа спорно што Србија подиже забавишта, обданишта, дечје установе, школе у РС и оно што је круна успеха и сарадње је подизање болнице - рекла је Гојковићева.

Чубриловић је казао да је посљедња подршка из Србије ишла и у локалним заједницама ФБиХ и РС те додао да само зна да је Вучић човјек који је најбоље информисан.

Косово

Маја Гојковић је упознала Недељка Чубриловића са ставом Србије у вези са Косовом и Метохијом.

Нагласила је да је руководство Србије захвално Српској на принципијелном ставу у вези са Косовом и Метохијом и поштовању територијалног интегритета Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана