Скенирање гласачких листића на чекању

Дарко Момић
Скенирање гласачких листића на чекању

Бањалука - Политичке партије у БиХ, које су скоро цијелу прошлу годину провеле у жестокој расправи о измјенама Изборног закона БиХ, којима је предлагано скенирање гласачких листића и увођење видео-надзора на бирачким мјестима, послије октобарских избора су напрасно повукле ручну и ућутале се.

Ипак, најјаче странке у Српској и даље имају подијељена мишљења о измјенама Изборног закона, прије свега о скенирању бирачких листића. Из СДС-а и даље подржавају ту идеју, док из владајућег СНСД-а категорично тврде да би увођењем скенирања само била појачана могућност злоупотребе, а пошто без гласова делегата СНСД-а у Дому народа практично не може бити усвојен ниједан закон у Парламенту БиХ, то значи да ће скенери до даљег остати на чекању.

Делегат СНСД-а у Дому народа Душанка Мајкић каже да нико не жели да разумије шта у земљи која обилује овако високим нивоом неповјерења као што је БиХ значи омогућити некоме да дође до контроле над једном таквом базом података и до могућности да намјешта резултат.

- Зашто европске земље нису одлучиле да уведу те технолошке иновације у свој изборни процес? Па управо зато што се тиме на располагање даје огромна могућност да се манипулише. За оне који су инсистирали на увођењу скенера октобарски избори су били бити или не бити. У америчкој амбасади је одржано 40-50 састанака у покушају да се дође до рјешења о томе како намјестити резултат у корист оних који ће бити фаворизовани - каже Мајкићева.

Она истиче да је скенирање гласачких листића покушано у неколико земаља, па је избачено, чак и у Њемачкој.

- Ако није могло тамо зато што је установљено да постоји огромна могућност за злоупотребе, па ко то смије да тврди да то треба уводити код нас. Што се тиче видео-надзора на бирачким мјестима, немам ништа против да се то буде постављено да би се видјело како се понашају они који проводе изборни процес и то није спорно. Али скенирање не - категорична је Мајкићева.

С друге стране, потпредсједница СДС-а Александра Пандуревић и даље тврди да је неопходно измијенити Изборни закон и увести скенирање бирачких листића. Она каже да функционери СДС-а нису престајали да указују на то, истичући да је начелник Теслића и предсједник Главног одбора ове странке Милан Миличевић ноћ послије референдума о његовом опозиву, који је одржан 3. марта, указао на потребе измјена Изборног закона.

- Изборни закон треба мијењати, али нисам оптимиста да ће до тога доћи, јер то не дозвољавају они који краду изборе. Милан Миличевић је на референдуму о опозиву успио да спријечи изборну крађу, али и да тиме практично докаже како су покрадени општи избори 2014. и 2018. године. Зато су неопходне измјене, али не вјерујем да ће до њих доћи и зато што ће ХДЗ БиХ са своја четири делегата у Дому народа блокирати сваку измјену Изборног закона, због, како стално говоре, неријешеног питања избора легитимног представника хрватског народа у Предсједништво БиХ - каже Пандуревићева.

Повјерење

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић послије недавног састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком истакао је да су неопходне измјене Изборног закона БиХ да би било враћено повјерење у изборни процес.

- Измјене Изборног закона у смислу скенирања гласачких листића, видео-надзора на бирачким мјестима, идентификационог спреја и јединственог мјеста за бројање гласова су неопходне да би било враћено повјерење у изборни процес, а воља грађана била испоштована - поручио је Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана