Шкељић осумњичен за незаконито смањење плата запослених

Г. Обрадовић, В. Кулага
Шкељић осумњичен за незаконито смањење плата запослених

Кнежево - Центар јавне безбједности Бањалука поднио је извјештај надлежном тужилаштву против начелника општине Кнежево Боре Шкељића због сумње да је незаконито смањио плате радницима у овој општини.

Потврђено је то јуче у ЦЈБ Бањалука, гдје су навели иницијале осумњиченог прецизирајући да је осумњичен за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења и повреда основних права радника.

- Поменута кривична дјела починио је у периоду од 29. новембра 2012. до 30. августа 2013. године као начелник општине Кнежево. Он је прекорачио границе својих овлашћења и донио одлуке које се односе на висину плата запослених у општини - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

У ЦЈБ су додали да су те одлуке у супротности са прописима Републике Српске те да је тиме Шкељић нанио штету запосленим у Административној служби општине Кнежево.

Више од десет службеника Административне службе општине поднијели су лани у августу пријаву против Шкељића због незаконитог смањења цијене рада и коефицијента за њену исплату, као и због незаконитих отказа.

Иако је Посебним колективним уговором утврђено да је цијена рада за раднике у јединицама локалне самоуправе 100 марака, радници су устврдили да је Шкељић донио Одлуку о утврђивању цијене рада од 90 марака, а "спустио" и коефицијенте за обрачун плате. Пропусте по том основу утврдила је лани и Републичка управна инспекција и поднијела захтјев за покретање прекршајног поступка против Шкељића због неотклањања неправилности код доношења рјешења о платама.

Кривичну пријаву против Шкељића поднијела је и вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и финансије у Административној служби општине Сузана Гојковић.

Пријаву је поднијела због злоупотребе службеног положаја и непоштивања колективног уговора, јер јој је плата, односно коефицијент, како је казала, незаконито смањен.

Гојковићева је јуче рекла да јој је одређена цијена рада била 90, иако је по закону била загарантована у износу од 100 марака.

- Коефицијенте је Шкељић одређивао по политичкој линији тако да ја, као начелник одјељења сада имам коефицијент седам, док сви остали начелници имају десет - рекла је Гојковићева. Додала је да није све регуларно ни са исплатом топлог оброка.

- Очекујем да ће се сада коначно нешто десити и да неће бити само пресипање из шупљег у празно, односно да неће бити као лани када је инспектор поднио прекршајни налог, на чему је све остало - нагласила је Гојковићева.

Шкељић јуче није одговарао на телефонске позиве.

Проблеми

Представници странака које чине нову већину у Скупштини општине Кнежево мјесецима оптужују Бору Шкељића за тешку ситуацију у којој се општина налази. Тврде да је онемогућио нормалан рад Скупштине, јер су одборници који подржавају Шкељића по његовом налогу одуговлачили са примопредајом власти, иако су у јуну прошле године изгубили већину. Због тога Скупштина није усвојила буџет општине за ову годину.

Примопредаја је окончана тек прије неколико дана, а буџет би требало да буде усвојен данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана