Скандали потресају дипломатско-конзуларну мрежу

РТРС
Скандали потресају дипломатско-конзуларну мрежу

Осим осуда, ресорни бх. министар Игор Црнадак и суботу без конретних рјешења за гафове бх. дипломатије.

Осудио је фотографисање амбасадора у Русији Мустафе Мујезиновића и студената са ратном заставом тзв. Републике БиХ, али и поручио да су му руке везане и да не може ништа урадити.

- Није довољно рећи да ће бити покренут поступак за смјену амбасадора. То је потребно одмах урадити или напустити заједничке институције, и не дозволити да се Република Српска понижава, каже предсједник Српске Милорад Додик, истичући да у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ има непријатеља Републике Српске.

Каква је БиХ таква је и њена дипломатско-конзуларна мрежа. Овим ријечима предсјендик Српске укратко је описао најновије испаде бх. дипломатије. Они који руководе ДКП мрежом, каже Додик, само су се препустили инерцији и не раде ништа како би БиХ и све њене грађане представили на најбољи могући начин:"Република Српска нема никакве користи од ДКП мреже БиХ, и у њеном значајном дијелу видим непријатељске структуре према Републици Српској. Чињеница је да дио средстава за ДКП мрежу, па и за амбасадора у Русији, обезбјеђује Република Српска, а од тога ништа не добија. То је показао и овај најновији случај у Русији и сликање амбасадора БиХ са ратном заставом."

Све то скрштених руку посматра први човјек бх. дипломатије. Игор Црнадак тврди да су му руке везане и лоптицу пребацује на Предсједништво БиХ.

Категорички одбацује тврдње да ДКП мрежа БиХ ради против Републике Српске: "Сматрам да је највећа глупост помислити да људи из Републике Српске раде против Српске, те да је то стављање мете на главе тих људи, који већином поштено раде свој посао."

Бројни скандали потресају бх. дипломатију протеклих година - од секс афера и порно селфија до трговине људима и шверца алкохолом. Све то бх. дипломате зачиниле су фотографисањем са ратним заставама.

- Чули сте већ од српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да ће тражити смјену амбасадора, али сумњам да ће се тако нешто десити, јер је за такву одлуку потребно имати глас сва три члана Предсједништва БиХ, каже Црнадак.

- Није довољно да неко каже да ће покренути захтјев за смјену тог амбасадора, него га треба смијенити или не бити тамо у заједничким институцијама. То је начин рада, а не да се стално понижава Република Српска, актегоричан је предсједник Додик.

Ставити катанац на МИП БиХ и кренути испочетка, једино је рјешење, сматрају стручњаци.

- Српски члан Предсјендиштва БиХ није довољно информисао свог колегу из странке шта га чека у МИП-у и шта се тамо дешава и није му рекао да не треба тек тако да потписује документа већ да је потребно добро да их проучи. Јер видите и сами шта се све дешава у ДКП мрежи БиХ, наглашава Ана Тришић Бабић, бивша замјеница министра иностраних послова БиХ.

Истицање ратних застава од стране бх. дипломата други је скандал за мање од мјесец дана.

Конзулат БиХ у Минхену огласио се као покровитељ 12. Дана Балкана гдје је равноправно са осталим земљама учесвовало и самопроглашено Косово, иако БиХ никада није признала његову независност.

Тек након извјештавања РТРС, бх. конзулат у Минхену, наводно је повукао покровитељство у вези са манифестацијом о независности Косова.

И ово је само један у низу показатеља да се у бх. дипломатији не зна ни ко пије ни ко плаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана