Sjvetske agencije: Referendum u RS, uprkos odluci Ustavnog suda

Tanjug
Sjvetske agencije: Referendum u RS, uprkos odluci Ustavnog suda

Pariz/ London/ Vašington - Svjetske agencije izvestile su danas da se u Republici Srpskoj održava referendum o spornom nacionalnom prazniku, uprkos odluci najvišeg suda Bosne i Hercegovine i zapadnom pritisku da se otkaže proces koji, kako ocjenjuju, rizikuje da raspiri etničke tenzije u toj balkanskoj zemlji.

AFP navodi da je Dan Republike, koji je predmet glasanja, vezan za rat vođen 1990-ih u podijeljenoj BiH i da ostaje sporan za druge etničke zajednice u toj zemlji.

Francuska agencija ističe da je referendum ideja predsjednika RS Milorada Dodika, za koga navodi da je danas pozdravio veliku izlaznost i "svečanu atmosferu", ali i da je "ignorisao zabranu Ustavnog suda BiH, neodobravanje od strane SAD i EU i rezervisanost Srbije, svog velikog saveznika".

Datum obilježavanja praznika, 9. januar, ima ogroman emocionalni odjek u podijeljenoj Bosni i "dira u sjećanja na nacionalistički žar, traume i krvoproliće", zaključuje AFP.

AP navodi da RS održavanjem referenduma rizikuje da bude podvrgnuta zapadnim sankcijama i da njeni lideri budu krivično gonjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana