Сјветске агенције: Референдум у РС, упркос одлуци Уставног суда

Танјуг
Сјветске агенције: Референдум у РС, упркос одлуци Уставног суда

Париз/ Лондон/ Вашингтон - Свjетске агенције известиле су данас да се у Републици Српској одржава референдум о спорном националном празнику, упркос одлуци највишег суда Босне и Херцеговине и западном притиску да се откаже процес који, како оцjењују, ризикује да распири етничке тензије у тој балканској земљи.

АФП наводи да је Дан Републике, који је предмет гласања, везан за рат вођен 1990-их у подијељеној БиХ и да остаје споран за друге етничке заједнице у тој земљи.

Француска агенција истиче да је референдум идеја предсједника РС Милорада Додика, за кога наводи да је данас поздравио велику излазност и "свечану атмосферу", али и да је "игнорисао забрану Уставног суда БиХ, неодобравање од стране САД и ЕУ и резервисаност Србије, свог великог савезника".

Датум обиљежавања празника, 9. јануар, има огроман емоционални одјек у подијељеној Босни и "дира у сјећања на националистички жар, трауме и крвопролиће", закључује АФП.

АП наводи да РС одржавањем референдума ризикује да буде подвргнута западним санкцијама и да њени лидери буду кривично гоњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана