Сједница Представничког дома ФБиХ прекинута до избора новог руководства

Срна
Сједница Представничког дома ФБиХ прекинута до избора новог руководства

Сарајево - Посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ подржали су приједлог шефа Клуба ХДЗ-а Младена Бошковића да данашња сједница буде прекинута до избора новог руководства овог дома, а у складу са резултатима протеклих општих избора.

Да сједница буде прекинута гласали су посланици СДА, ХДЗ-а, ДФ-а, СББ-а, ПДА, док су против били СДП и Наша странка.

Прекиду сједнице претходила је вишечасовна расправа у којој су посланици међусобно износили бројне оптужбе.

Бошковић је рекао да у име будуће парламентарне већине износи мишљење да су сазрели услови за избор новог руководства Представничког дома, те предложио прекид сједнице.

Изјашњавајући се о тачкама дневног реда, Бошковић је нагласио да би сви системски закони требало да прођу Владу ФБиХ, која треба да буде та која ће бити предлагач тих закона који су важни за функционисање ФБиХ.

"Мишљења смо и да су сазрели услови да се иде у бирање новог руководства и да ћемо то урадити у наредном периоду. До тада да се сједница прекине, до избора новог руководства Предстаничког дома", навео је Бошковић, преносе федерални медији.

Шеф Клуба посланика СДП-а Дамир Машић сматра да свака тачка дневног реда испуњава све пословничке одредбе, нагласивши да су ти закони били на располагању Влади ФБиХ.

"Ви сте наводно дефинисали већину има неколико мјесеци. Сад реците ко су кандидати. Одмах ћемо направити паузу, изабрати, али немојте заустављати рад Парламента јер нисте у стању да се договорите и који је данас дан", поручиио је Машић.

Он је додао да неће дозволити да ХДЗ БиХ пренесе блокаду с БиХ на федерални Парламент.

На дневном реду данашње сједнице, који није ни усвојен, били су Приједлог закона о измјенама и допунама Породичног закона ФБиХ, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о друмском превозу у ФБиХ, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду ФБиХ, чији је предлагач Златко Ерцеговић.

Посланици је требало да разматрају и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о припадности јавних прихода у Федерацији БиХ чији је предлагач био Хамдија Абдић, као и информацију о поскупљењу гаса и извјештаји о раду федералне Владе за 2018. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана