Сјећање на жртву српског народа и да НДХ није кажњена

Срна
Сјећање на жртву српског народа и да НДХ није кажњена

Бањалука - Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је данас да је српски народ највише учествовао у антифашистичкој борби и био највећа жртва Другог свјетског рата, а да усташка Независна Држава Хрватска /НДХ/ никада није кажњена за погром Срба.

Учествујући на Бањ Брду код Бањалуке у обиљежавању 27. јула, Дана устанка народа против фашизма у Другом свјетском рату, Савановић је рекао да је устанак подигнут када је дошао фашизам и усташка НДХ окупирала БиХ, те настао прогон и погром српског народа кроз системски осниване концентрационе логоре и масовна страдања.


"Зато је 27. јули значајан у историји српског народа и других антифашиста. Његова историјска улога се огледа у томе што је почела борба и одупирање нацизму, фашизму и усташтву у НДХ, која је била експонент нацистичке Њемачке", рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, "НДХ је геноцидом над Србима рјешавала национално питање Хрвата у Хрватској на начин да је требало Србе побити, протјерати и прекрстити да би хрватска држава била држава само хрватског народа".

"Ти погроми задесили су и све антифашисте, без обзира на њихову националност", истакао је Савановић.

Он је напоменуо да усташка држава НДХ није кажњена 1945. године него је, на неки начин, била рехабилитована, укључивањем у заједничку државу Југославију.

"Ту су се примирили, да би се поново пробудили деведесетих година и оживјели идеологију о хрватској држави, која је би била одржива укључивањем простора БиХ и протјеривањем Срба из ње", нагласио је Савановић и изразио бојазан да тај процес није завршен.

Савановић је истакао да је 27. јули и датум када треба одати почаст свим жртвама у Другом свјетском рату, нагласивши да је до капитулације фашистичке Италије 1943. године у борби против фашизма највише било Срба, више од 80 одсто у партизанским јединицама.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић нагласио је да је из два разлога битно обиљежавати Дан устанка против фашизма - ради сјећања на антифашистичку традицију којом се треба поносити и ради одавања почасти страдалима у погромима.

Иако је војно поражена, идеја фашизма није нестала, рекао је он, тако да постоје покушаји ревизије историје и релативизовања и оправдавања постојања логора и убистава.

"Зато је потребно увијек дизати глас против фашизма, ектремизама и било којих сукоба", рекао је Радојичић.

Предсједник бањалучког Градског СУБНОР-а Раде Ђајић евоцирао је догађаје на дане устанка против фашизма, наводећи да је на Бањ Брду одржано више сједница и савјетовања Покрајинског комитета КПЈ.

Међу тим догађајима, он је истакао сједницу Покрајинског комитета од 8. јуна 1941. године када је донесена одлука о формирању ударних диверзантских група, о наставку прикупљања оружја и санитетске опреме, те формирања јединица првенствено за заштиту српског становништва од усташког терора.

У оквиру обиљежавања 27. јула изведен је пригодан културно-умјетнички програм и положени вијенци на споменик погинулим Крајишницима у Другом свјетском рату.

Вијенце су положили у име предсједника Републике Српске Синиша Каран, делегација Владе Српске у којој је био и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, као и делегације СУБНОР-а, организација проистеклих из одбрамбено-птаџбинског рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/, градоначелник Радојичић, те представници Јеврејске општине Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана