Сјеча запошљавања родбине и пријатеља

Ведрана Кулага
Сјеча запошљавања родбине и пријатеља

Сарајево - Масовно ангажовање огромног и углавном непотребног броја сарадника по уговору о дјелу и за привремене и повремене послове, које сваке године из буџета институција БиХ извлачи милионе марака, од идуће године требало би да постане прошлост.

Савјет министара БиХ усвојио је на јучерашњој сједници план поступања на основу препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ које су дате након ревизије учинка у току које су се ревизори бавили уговорима о дјелу. У плану, који је сачинило Министарство финансија и трезора БиХ, сажете су препоруке ревизора, начин реализације, носиоци активности и рокови за спровођење мјера које би требало да стану у крај потпуно неконтролисаном и нетранспарентном запошљавању чиновника на основу уговора о дјелу. Осим завођења реда, спровођење овог плана требало би да донесе и уштеде буџетског новца.

Осам активности

У Министарству финансија и трезора прецизирају да је планом дефинисано осам активности које ће министарства, Савјет министара и Парламент БиХ спровести у дефинисаним роковима с циљем уштеда и усвајања јединствених правила и процедура за уговоре о дјелу и привремене и повремене послове.

- На надлежним институцијама је, након што су министри дали зелено свјетло предложеном плану, да обавезно регулишу у којим случајевима ће бити дозвољено закључивање оваквих уговора и за које послове - кажу у Министарству.

У сврху намјенског трошења новца, институције треба да направе властите планове потреба за уговорима о дјелу и да их имају у виду када припремају буџетске захтјеве. Међу активностима је измјена и допуна Закона о раду у институцијама БиХ до 31. децембра како би се обезбиједиле полазне законске претпоставке за закључивање уговора о дјелу и прецизније одредили услови за њихово склапање. Ове измјене треба да прихвати Парламент БиХ.

Савјет министара ће, како је предвиђено, у року од 90 дана од дана ступања на снагу тих измјена и допуна дефинисати јединствена правила и процедуре о управљању уговорима о дјелу и о повременим и привременим пословима.

- Министарство финансија и трезора треба да успостави механизме за анализу и контролу те да обезбиједи поуздане евиденције о издацима по овим уговорима у институцијама БиХ - истакли су у Министарству.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Бошко Томић сматра да је неопходно законски регулисати питање запошљавања особа по основу уговора о дјелу. Истиче да је крајње неприхватљива садашња ситуација у којој сараднике запошљавају на попуњена мјеста како би радили чак и послове за које већ имају стално запослене раднике.

- Мора се увести реда у запошљавање у институцијама БиХ јер је у протеклом периоду било много случајева нетранспарентног пријема нових радника. Овај план активности треба да заустави такву праксу, јер бисмо имали јасне принципе, али и остварили одређене уштеде. Наравно, главни услов је да сви спроводе тај план - рекао је Томић.

Пропусти и недостаци

Да се сарадници по уговору о дјелу те на привременим и повременим пословима ангажују углавном беспотребно и мимо процедура, годинама упозорава и Канцеларија за ревизију институција БиХ. Извјештај о ревизији учинка "Управљање уговорима о дјелу и уговорима о привременим и повременим пословима у институцијама БиХ", који је ове године сачинила Канцеларија показао је да нема јединствених правила и процедура у погледу ангажмана сарадника путем уговора о дјелу, за висину накнаде, трајање уговора те извјештаја о обављеном послу.

Према подацима из посљедњих неколико ревизорских извјештаја, годишње се из буџета институција БиХ издваја најмање седам милиона КМ за неколико хиљада уговора о дјелу и уговоре о привременим и повременим пословима. Ревизори су утврдили да буџетски захтјеви институција не садрже анализе и мотиве за склапање уговора те да многе институције ангажују спољне сараднике за обављање истих или сличних послова који су већ дефинисани правилницима о систематизацији радних мјеста, те да Министарство финансија и трезора нема евиденцију о утрошеним средствима за те уговоре. Надлежнима су ревизори подвукли да већина институција закључује уговоре нетранспарентно и да немају информације о ефектима реализованих уговора.

Уговори о дјелу често служе и за ухљебљење родбине, а то се показало у Министарству за људска права и избјеглице БиХ које је за рад у прошлој години од ревизора добило мишљење с резервом управо због ових уговора. Захваљујући уговорима о дјелу умјесто стручних ангажоване су особе блиске људима у врху Министарства, а један од главних критеријума биле су родбинске везе. На тај начин је и сам министар Дамир Љубић ангажовао своје сестриће и сестричине, а његовим стопама ишли су и остали функционери у Министарству, које је на основу уговора о дјелу ангажовало 57 особа, међу којима су били савјетници, консултанти, преводиоци, возачи, архивари и други радници.

Путне исправе

Савјет министара усвојио је јуче Правилник о цијени путних исправа, који предвиђа увођење нове генерације пасоша. БиХ ће бити прва земља у свијету са новом генерацијом пасоша која испуњава четири услова - ласерску персонализацију, онлајн аквизицију података, поликарбонат страницу са подацима и слику у боји. Цијена пасоша који важи десет година је 50 КМ за одрасле, за дјецу од три до 18 година пасош важи пет година и кошта 40 КМ, док се за дјецу која нису навршила три године пасош плаћа 30 марака, а рок важења је три године.

Министри су прихватили и Меморандум о разумијевању између Савјета министара БиХ и Владе Србије о економској сарадњи на трећим тржиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана