Систематски планиран злочин над Србима

Срна
Систематски планиран злочин над Србима

БЕОГРАД - Успон муслиманског ратног команданта у Сребреници Насера Орића почео је од убистава Срба и пљачкања српских села на ободу Сребренице и Братунца, а томе је претходила смишљена и систематска антисрпска пропаганда, праћење знаменитих сребреничких Срба и наоружавање Орићевих присталица, пишу "Вечерње новости".

Лист на основу документације пише да је Орић по повратку из Београда у БиХ 1991. године међу својим присталицама и познаницима одмах почео ширити причу да се "муслиманима у Босни нешто спрема", а да то спремају ЈНА и Српска демократска странка, односно Срби.

Он је у прољеће исте године упутио први позив сребреничким Бошњацима да се "наоружавају и припремају за одбрану", наведено је у документима АИД и прецизирано да су ускоро у Сребреницу, посредством Аднана Каровића, стигле и прве пушке.

Како би овај посао олакшао себи и присталицама Орић је преко Данке Ристановић, тадашњег референта у сребреничкој полицији, издејствовао илегално издавање личних карата за себе и неколицину својих присталица, са лажним српским именима, сазнају "Новости".

Лист пише да је у данима пред прве злочине, које су Орићеве присталице починиле над Србима, Орић организовао и читаву армију курира које је распоредио на пунктове око Братунца и Сребренице, а чији је задатак био да прате Србе.

"Куририма је изричито наређено да прате сребреничког судију Горана Зекића, који је био и посланик у Скупштини БиХ, као и Мирослава Јокића и Миленка Чанића. Убрзо је Горан Зекић убијен на путу док се враћао кући. Насерови су њега, као и цео српски народ, обележили, за то време, опасним жигом - четник. Четницима су називали и остале Србе", наводи се у документима које објављује београдски лист.

У бошњачким документима је наведено да је Зекић убијен када се враћао са сахране са гробља изнад џамије.

Убили су га Сафет Мујић из Луке, Осман Н. из Солућуше и неименовани Бошњак из Осмача, да би послије убиства Зекића српски народ почео масовно да напушта Сребреницу, а ко је остао - остао је заувијек, констатују "Новости" и указују да због свих ових документованих злочина и свједочења његових сународника Орића нису теретили у Хашком трибуналу - чак ни за командну одговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана