Синод разријешио Василија Качавенду

Ведрана Кулага
Синод разријешио Василија Качавенду

Београд - Синод Српске православне цркве прихватио је на данашњој сједници захтјев за разрјешење владике зворничко-тузланског Василија.

Послије сједнице Синода саопштено је да је "Синод донео одлуку да усвоји оставку епископа зворничко-тузланског господина Василија на службу активног епархијског архијереја, поднету из здравствених разлога 6. новембра 2012. године, и да га разреши даљег управљања Епархијом зворничко-тузланском".

- Овим се утолико мења одлука Светог архијерејског синода од 6. новембра 2012. године којом је оставка епископа Василија била начелно прихваћена, а он умољен да остане у служби епархијског архијереја до редовног заседања Светог архијерејског сабора у мају 2013. године, ради завршетка започетих пројеката - наводи се у саопштењу Синода.

Додаје се да је за администратора Епархије зворничко-тузланске постављен епископ бањалучки Јефрем.

Вјерски аналитичар Живица Туцић објашњава за "Глас Српске" да администратор епархије обавља све функције, као и сам епископ.

- Он може да постави неког свештеника, пензионише, разреши, односно обавља све послове епископа, али не може започињати послове који се тичу реорганизације епархије. Не може да дели и оснива нова намесништва - рекао је Туцић.

Он је оцијенио да је у овом случају постојећа ситуација била оптерећење за цркву и њен углед.

- Јавност је одиграла значајну улогу, а црква је морала да реагује и на неки начин треба јој одати почаст због тога - рекао је Туцић.

На интернету су се у недјељу појавили скандалозни снимци на којима се види владика Василије Качавенда како се љуби са непознатим младићем лежећи на поду.

Ови снимци су предочени Синоду Српске православне цркве још у новембру прошле године послије чега је епископ Василије затражио да се "повуче због болести", али се предомислио и поново затражио да остане на мјесту владике док не заврши изградњу цркве на Пет језера код Бијељине.

Снимак који је на ноге подигао Српску православну цркву и згрозио јавност начињен је, као се тврди, специјалном камером уграђеном у сат.

Синод СПЦ, којем је предсједавао патријарх Иринеј, данас је послије објављивања снимка на интернет мрежама активирао захтјев за пензионисање Василија Качавенде.

Синод је имао могућност и да смијени па чак и рашчини владику или га преведе у ред обичних монаха или лаика.

О томе може да се одлучује у црквено-судском поступку који води патријарх и 11 владика.

Василије Качавенда послије објављивања скандалозног снимка запријетио је свим медијима подизањем тужби.

Београдски медији тврде да су шокантни снимци само дио доказа којим располаже Синод. Наводе да су ту и компромитујуће фотографије, али и свједочења 40 младића и свештеника Епархије зворничко-тузланске.

Послије сједнице Међурелигијског вијећа новинари су питали чланове тог тијела како гледају на снимке Василија Качавенде и шта ће учинити тим поводом.

Кардинал врхбосански Винко Пуљић казао је да и када је ријеч о моралу вјерских службеника "суд треба да ради свој посао".

- Ми нисмо судско, него Међурелигијско вијеће. Разумљиво да нам је стало до морала, али не можемо никога осудити прије судског процеса. Молимо суд да ради свој посао - рекао је он.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да се осјећа као да је у кожи сваког свештеника кога сретне неки вјерник и пита га шта је ово.

- Мора се признати да није једноставно дати одговор. Вјерницима савјетујем да не осуђују никога. Када се покаже шта је истина онда треба, опет што је парадоксалност наше вјере, да не мрзимо човјека, него да се молимо за њега. Али, ствар је у томе да му не дозволимо или било коме другоме да повређује друге људе - рекао је владика Григорије.

Очекује се да ће нови владика Епархије зворничко-тузланске бити изабран на Сабору СПЦ који почиње 21. маја.

Турањанин

Директор Републичког секретаријата за вјере Републике Српске Јово Турањанин рекао је да је разрјешење Василија Качавенде питање цркве.

- Секретаријат за вјере Владе РС наставиће да се понаша као и до сада и да сарађује са Епархијом зворничко-тузланском. Све промјене унутар цркве треба доживљавати као унутрашње ствари цркве, јер то и јесу - казао је Турањанин.

Снимак владике Василија Качавенде и непознатог младића можете погледати овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана