Синдикат захтијева минималац од 418 КМ

Маријана Миљић
Синдикат захтијева минималац од 418 КМ

Бањалука - Савез синдиката РС затражио је јуче да најнижа плата у Српској у идућој години износи 418 марака, док послодавци и Влада нису износили своје приједлоге наводећи да ће то учинити када анализирају економске показатеље за ову годину.

Став Владе је да би минималац у идућој години требало да износи 405 марака како би био изједначен са мјесечном накнадом незапосленим породиљама која ће први пут бити уведена у Српској.

Социјални партнери су на сједници Економско-социјалног савјета РС углавном расправљали о најнижој плати за идућу години, а послије њеног завршетка истакнуто је да ће бити настављене консултације.

- Најнижа плата у овој години износи 395 марака и срамно је повећање од пет или десет КМ. Ни од просјечне плате у РС се не може живјети пристојно, а камоли од минималца. Економски показатељи РС иду узлазном путањом и због тога има простора за повећање плата. Наш приједлог је да најнижа плата за идућу годину износи 418 марака што је половина износа просјечне плате у Српској. Сваки износ испод тога био би јадан - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић која предсједава и Економско-социјалном савјету.

Нагласила је да најнижу плату у РС треба да прима 15.000 радника и да се ради о неквалификованом кадру који обавља најједноставније послове.

- Они би уз ту плату требало да добију накнаду за топли оброк, превоз и регрес. То је минимум испод којег не би смио да иде нико од послодаваца. У РС тренутно имамо 163.785 радника који примају плату у распону од 285 до 830 марака, што значи да више од половине запослених ради за биједну зараду - казала је Мишићева и додала да је једино са повећањем плата могуће задржати домаће становништво, које свакодневно одлази у иностранство.

Послодавци за сада не износе приједлог, а колико би по њиховој рачуници требало да износи минималац саопштиће до 17. новембра када ће социјални партнери поново сјести за сто.

- Наш став је да треба радити на повећању најниже плате, због поправљања стандарда и стварања конкурентности послодаваца на тржишту. Ми ћемо радити на томе да обезбиједимо реалне услове да повећамо плате, а да с друге стране не угрозимо пословање предузећа. Након анализе свих показатеља изнијећемо наш приједлог колико би требало да износи најнижа плата. Не можемо сада говорити о износу. Настављамо преговоре - казао је потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић и додао да су послодавци спремни да повећају све плате ако Влада РС смањи опорезивање рада.

Министар рада и борачко инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да је Влада опредијељена за јачање економије и реалног сектора.

- Томе сви морамо доприносити. Ми смо за повећање најниже плате, а колико ће оно износити, у овом тренутку не можемо да кажемо, јер немамо квалитетних показатеља - рекао је Савановић.

Пензије

Влада РС утврдила је јуче износ најниже пензије која ће бити исплаћивана од октобарске у складу са повећањем пензија за три одсто.

Према тој одлуци најнижи износ свих врста пензија на терет РС износиће 179,67, што је за 5,25 марака више у односу на септембар. Најнижа пензија за пензијски стаж од 15 до 20 година биће 215,61 марака, за стаж од 20 до 30 година 251,54, за стаж од 30 до 40 година 287,49, а за стаж од 40 година и више 359,37 марака.

Министри су одобрили и 1,94 милиона КМ за исплату друге рате на основу накнада запосленима,  а ријеч је о дуговањима која су настала у 2015. и 2016. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана