Синдикат образовања, науке и културе РС тражи повећање плата

Агенције
Синдикат образовања, науке и културе РС тражи повећање плата

Бањалука - Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске тражи повећање плата за све запослене, а посебно категорије радника који нису добили никакво повећање од почетка године.

Саопштио је то предсједник овог синдиката Драган Гњатић на конференцији за новинаре након сједнице Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе РС објаснивши да су у питању неквалификовани, полуквалификовани и радници са средњом стручном спремом.  За проценат повећања плате немју посебне захтјеве, али сматрају да би све испод пет или шест одсто било илузорно. 

“Инсистирамо на изједначавању платних коефицијената за запослене у образовању, науци и култури РС са коефицијентима осталих корисника буџета РС-а. Тражимо и да могући технолошки вишак, ако се деси у образовању, науци и култури послодавац, односно надлежна министарства рјеше на коректан и квалитетан начин, да сви радници буду збринути односно да послодавац нађе посао за све раднике”, рекао је Гњатић. 

Додао је и да је на данашњој сједници закључено да је потребно у наредном разумном року, прије истека посебног колективног уговора буду донесени посебни колективни уговоре који треба да буду потписани са Министарством просвјете и културе и Министарством научнотехнолошког развоја, високог образовања и информационо друштво.

Он је истакао и да синдикалци очекују да о овим питањима почну преговоре сљедеће седмице са представницима министарстава. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана