Шимић тврди да му је инспектор SIPA предао транскрипте

Горан Маунага
Шимић тврди да му је инспектор SIPA предао транскрипте

Сарајево - Новинар Јосип Шимић, који је ухапшен због сумње да је лажно пријавио кривично дјело у вези са прислушкивањем челника у правосуђу, рекао је у разговору са истражиоцем Тужилаштва БиХ да му је транскрипте прислушкиваних разговора и фалсификовани службени документ Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ дао инспектор те агенције, сазнаје "Глас Српске".

Шимић је поднио пријаву Тужилаштву БиХ против министра безбједности БиХ Драгана Мектића и директора SIPA Перице Станића због сумње да су наредили и незаконито прислушкивали главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић и потпредсједницу Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружицу Јукић. Шимић је након тога, на основу наредбе сарајевског Кантоналног тужилаштва ухапшен и притворен, јер је уз пријаву, поред транскрипата прислушкиваних разговора, доставио наводни документ SIPA којим је наређено прислушкивање, а за који је утврђено да је лажан. Надлежност над овим случајем жели да преузме Тужилаштво БиХ које води опсежну истрагу и о фалсификовању документа и о незаконитом прислушкивању Тадићеве и Јукићеве.

Шимић је у међувремену саслушан, а његов исказ могао би да додатно компликује комплетан случај.

- Шимић је рекао да му је документа, у којима су и транскрипти из којих се недвосмислено види да су Тадићева и Јукићева прислушкиване, а који су били спојени са фалсификованим службеним документом SIPA, дао један инспектор SIPA. Навео је и његово име - каже за "Глас Српске" извор близак истрази.

Додао је да је Шимићева ранија изјава да је документа добио од лажних инспектора SIPA Бориса Кордића и Јосипа Квесића нетачна, јер је дата под присилом.

- Шимић је истражиоцу сада рекао да је то морао да изјави јер је тада на саслушању у Тужилаштву ту био и инспектор који му је пријетио приликом ранијег саслушања у SIPA. Он је у SIPA био присиљаван да изјави да је фалсификат добио од особа које му то заправо нису дале. Тај и још један инспектор су му говорили да изјави да су му документа дале двије особе из правосуђа наводећи њихова имена. Он на то није пристао, јер то није истина па је лажно навео имена Кордића и Квесића да би се спасио од инспектора SIPA који су му пријетили - каже наш саговорник.

Додаје да је циљ оних које је Шимић раније помињао у својим текстовима био да га притворе како би спријечили да се о њима сазна истина.

- То су и учинили, а сада имају намјеру да га прогласе неурачунљивим. Постоје двије опције за окончање ове афере. По једној, Шимић ће бити проглашен неурачунљивим да не би могао свједочити против оних који су му све намјестили. Друга ће бити примијењена ако буде процијењено да је притвор "опаметио" Шимића и да више неће писати о онима о којима је писао. У том случају против њега ће бити подигнута неодржива оптужница која ће у суду одмах бити одбачена, па ће процес бити обустављен, а афера заташкана. С обзиром на рејтинг особа које су прислушкиване, сигурно је да неће одустати од овог случаја док све не буде потпуно расвијетљено - тврди наш саговорник.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је истрага у току и да поступајући тужилац интензивно предузима истражне радње не желећи да више говори о овом случају. Директор SIPA Перица Станић није одговарао на телефонске позиве.

Медији у БиХ раније су објавили да иза ове афере стоје главна тужитељка Кантоналног тужилаштва у Сарајеву Далида Бурзић, која циља позицију главног тужиоца БиХ и министар безбједности БиХ Драган Мектић, што су они негирали.

Неовлашћено прислушкивање

С обзиром на то да у пријави коју је поднио Јосип Шимић постоје аутентични транскрипти разговора Гордане Тадић и Ружице Јукић, Тужилаштво БиХ отворило је истрагу и за кривично дјело неовлашћено прислушкивање. Оне су изјавиле да су транскрипти њихових разговора аутентични.

- Истрагу водимо против Н. Н. лица због сумње да су починили кривична дјела неовлашћено прислушкивање, одавање службене тајне и ометање рада правосуђа - навели су у Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана