Simbol slobode i bratstva na putu mira

Vedrana Kulaga
Simbol slobode i bratstva na putu mira

Banjaluka - Srpsko-ruski hram biće simbol slobode, bratstva i ljubavi između dva naroda koji su bili rame uz rame u teškim vremenima, poručeno je juče iz Banjaluke, gdje je osveštan temelj buduće svetinje i duhovno-kulturnog centra koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

S dvije štake u rukama, uzdignute glave, korak sa svečanom litijom koja je poslije liturgije krenula od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do temelja svetinje, teško, ali uspješno držao je sedamdesettrogodišnji Banjalučanin Dragan Berić.

Oči mu umorne, ali i vesele. Veli, ovo je dan u kojem je narod pokazao da nije i neće zaboraviti prijateljstvo sa Rusima.

- Vjerske objekte ne treba nikad i nigdje zaboraviti. Ko god može, treba ih posjetiti. Gdje planiraju da ih grade, treba ih i graditi. Veliki je osjećaj. Drago mi je, zadovoljan sam i veseo kad vidim narod i ono što se gradi - reče starina i pođe u potragu za mjestom na kome će odmoriti, ali i odakle će čuti poruke sveštenstva i ostalih. 

U tom pohodu pratio ga je šezdesetpetogodišnji Gojko.

- Kćeri moja, da ti pravo kažem, slabo se mi stariji borimo. Ovdje je trebalo naroda biti da ne možeš prići, ali hvala Bogu da ima i ovoliko. Velika je stvar kada čovjek ima zaštitnika. Svoje čuvaj, tuđe poštuj. Moramo se sabrati da znamo ko smo i šta smo. Ovo je zalog za budućnost mladih i da Bog da mira - kazao je ovaj Banjalučanin.

Početak svečanosti sa nestrpljenjem je čekala i Borka Miletić.

 - Nemam riječi da opišem značaj ovog dana za pravoslavni narod. Poštujemo svačije, a svoje volimo - kaže Miletićeva uz duboki uzdah.

Temelje budućeg hrama su osveštali episkop banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije. Hram će, naime, biti izgrađen u ruskom stilu sa elementima srpske arhitekture, a riječ je o kopiji manastira koji se nekada nalazio u Kremlju, a koji će biti simbol zajedničke istorije srpskog i ruskog naroda.

- Ovdje gdje niče još jedna nova svetinja, još jedan most koji nas sjedinjuje, hram u kojem ćemo jednim ustima i srcem proslavljati darodavca svih blaga - Gospoda - rekao je arhiepiskop Matej.

Episkop banjalučki Jefrem kazao je da se rusko-srpski hram gradi u slavu Božiju i da je to dokaz da je pravoslavlje živa vjera i da će živjeti ovaj narod - mali, nejak, ali sa puno vjere i nade za budućnost. Hram će, kako je kazao, imati tri oltara, od kojih je centralni u čast Preobraženja Hristovog, a ostala dva u čast svetih carskih mučenika porodice Romanov i Svetog Save i Svetog Simeona.

- Ovim je počela realizacija stotinu godina stare ideje o izgradnji srpsko-ruskog spomen-hrama u Banjaluci - rekao je vladika Jefrem, koji je podsjetio na istorijske veze Rusa i Srba u posljednjim decenijama i ratovima.

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da je ovo istorijski dan za Banjaluku i Srpsku.

- Hram je posvećen i ruskom caru Nikolaju, koji je tokom Prvog svjetskog rata donio odluku da gotovo u nemogućim uslovima podrži srpski narod i državu. Predstavljaće monumentalni spomenik odanosti i prijateljstva srpskog naroda prema velikom ruskom narodu, državi i istoriji - rekao je Dodik i dodao da je gradnja hrama i simbol borbe za slobodu, koju srpski narod cijeni iznad svega.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da je poznato duboko prijateljstvo ruskog i srpskog naroda.

- Ovo je vrhunac svega. Vidi se i na ljudima da je sve iskreno - rekao je Ivanić.

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je da je izgradnja hrama potvrda velike saradnje koja je postojala između Srba i Rusa u prošlosti.

- Možda i važnije je da su ovo temelji neke druge, dodatne, novije i osvježenije saradnje dva naroda u budućnosti - kaže Cvijanovićeva.

Temelji hrama su izgrađeni na zemljištu koje su crkvi darovali Borko Đurić, Milenko Čičić, Miroslav Vujatović i Brane Janković iz Banjaluke. Njima je pripala čast da budu kumovi na dan osveštanja temelja.

Lavrov

Milorad Dodik je potvrdio da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doći u petak u Banjaluku, dok je Mladen Ivanić istakao da će posjeta Lavrova biti veoma dobra.

Lavrov je, naime, trebalo da prisustvuje osveštanju temelja hrama, ali je njegov dolazak odgođen za 21. septembar.

Vasilije

Osveštanju temelja prisustvovao je i bivši episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

To je izazvalo veliki broj negativnih komentara po društvenim mrežama zbog ranijih navoda o umiješanosti penzionisanog vladike u seksualne skandale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana