Симбол слободе и братства на путу мира

Ведрана Кулага
Симбол слободе и братства на путу мира

Бањалука - Српско-руски храм биће симбол слободе, братства и љубави између два народа који су били раме уз раме у тешким временима, поручено је јуче из Бањалуке, гдје је освештан темељ будуће светиње и духовно-културног центра који се гради у част руске царске породице Романов.

С двије штаке у рукама, уздигнуте главе, корак са свечаном литијом која је послије литургије кренула од Саборног храма Христа Спаситеља до темеља светиње, тешко, али успјешно држао је седамдесеттрогодишњи Бањалучанин Драган Берић.

Очи му уморне, али и веселе. Вели, ово је дан у којем је народ показао да није и неће заборавити пријатељство са Русима.

- Вјерске објекте не треба никад и нигдје заборавити. Ко год може, треба их посјетити. Гдје планирају да их граде, треба их и градити. Велики је осјећај. Драго ми је, задовољан сам и весео кад видим народ и оно што се гради - рече старина и пође у потрагу за мјестом на коме ће одморити, али и одакле ће чути поруке свештенства и осталих. 

У том походу пратио га је шездесетпетогодишњи Гојко.

- Кћери моја, да ти право кажем, слабо се ми старији боримо. Овдје је требало народа бити да не можеш прићи, али хвала Богу да има и оволико. Велика је ствар када човјек има заштитника. Своје чувај, туђе поштуј. Морамо се сабрати да знамо ко смо и шта смо. Ово је залог за будућност младих и да Бог да мира - казао је овај Бањалучанин.

Почетак свечаности са нестрпљењем је чекала и Борка Милетић.

 - Немам ријечи да опишем значај овог дана за православни народ. Поштујемо свачије, а своје волимо - каже Милетићева уз дубоки уздах.

Темеље будућег храма су освештали епископ бањалучки Јефрем, викар московског патријарха архиепископ јегоревски Матеј, владика сремски Василије и умировљени владика зворничко-тузлански Василије. Храм ће, наиме, бити изграђен у руском стилу са елементима српске архитектуре, а ријеч је о копији манастира који се некада налазио у Кремљу, а који ће бити симбол заједничке историје српског и руског народа.

- Овдје гдје ниче још једна нова светиња, још један мост који нас сједињује, храм у којем ћемо једним устима и срцем прослављати дародавца свих блага - Господа - рекао је архиепископ Матеј.

Епископ бањалучки Јефрем казао је да се руско-српски храм гради у славу Божију и да је то доказ да је православље жива вјера и да ће живјети овај народ - мали, нејак, али са пуно вјере и наде за будућност. Храм ће, како је казао, имати три олтара, од којих је централни у част Преображења Христовог, а остала два у част светих царских мученика породице Романов и Светог Саве и Светог Симеона.

- Овим је почела реализација стотину година старе идеје о изградњи српско-руског спомен-храма у Бањалуци - рекао је владика Јефрем, који је подсјетио на историјске везе Руса и Срба у посљедњим деценијама и ратовима.

Предсједник РС Милорад Додик казао је да је ово историјски дан за Бањалуку и Српску.

- Храм је посвећен и руском цару Николају, који је током Првог свјетског рата донио одлуку да готово у немогућим условима подржи српски народ и државу. Представљаће монументални споменик оданости и пријатељства српског народа према великом руском народу, држави и историји - рекао је Додик и додао да је градња храма и симбол борбе за слободу, коју српски народ цијени изнад свега.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је да је познато дубоко пријатељство руског и српског народа.

- Ово је врхунац свега. Види се и на људима да је све искрено - рекао је Иванић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић истакла је да је изградња храма потврда велике сарадње која је постојала између Срба и Руса у прошлости.

- Можда и важније је да су ово темељи неке друге, додатне, новије и освјеженије сарадње два народа у будућности - каже Цвијановићева.

Темељи храма су изграђени на земљишту које су цркви даровали Борко Ђурић, Миленко Чичић, Мирослав Вујатовић и Бране Јанковић из Бањалуке. Њима је припала част да буду кумови на дан освештања темеља.

Лавров

Милорад Додик је потврдио да ће министар спољних послова Русије Сергеј Лавров доћи у петак у Бањалуку, док је Младен Иванић истакао да ће посјета Лаврова бити веома добра.

Лавров је, наиме, требало да присуствује освештању темеља храма, али је његов долазак одгођен за 21. септембар.

Василије

Освештању темеља присуствовао је и бивши епископ зворничко-тузлански Василије.

То је изазвало велики број негативних коментара по друштвеним мрежама због ранијих навода о умијешаности пензионисаног владике у сексуалне скандале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана