Simbol neraskidivih bratskih veza

G. MAUNAGA
Simbol neraskidivih bratskih veza

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Srpske Milorad Dodik otvorili su juče u Beogradu "Park Republike Srpske", smješten na obali Save između mosta "Gazela" i starog željezničkog mosta na Novom Beogradu.

Kako su javile agencije, Tadić i Dodik su zasadili drvo kao simbol prijateljstva Srbije i Republike Srpske. Dodik je tom prilikom poručio da Srpska želi moćnu, demokratsku i stabilnu Srbiju u evropskim integracijama.  

Dodik je istakao da podržava Demokratsku stranku i njenog predsjednika Tadića.

- Bio sam ovdje i kada su bili predsjednički izbori. Bićemo uvijek kada bude trebalo da se to manifestuje, a, naravno, nikada nije izostala i pomoć koju smo dobijali od DS-a kada je to RS bilo potrebno. Podržavamo demokratske procese, demokratske političke snage i demokratsku volju naroda u Srbiji - rekao je Dodik.

On je naglasio da su Savez nezavisnih socijaldemokrata i Vlada RS okrenuti ka procesu evropskih integracija.

- Podržavamo taj proces i očekujemo da i BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. Želimo to da uradimo zbog niza razloga, jedan je otvaranje puta ka Evropi, a drugi činjenica da je to uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH, što sa radošću očekujemo da se desi - naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da RS neće priznati Kosmet i da institucije BiH ne mogu da počnu procedure u vezi sa njegovim priznanjem.

- Ta tema ne postoji u BiH, pogotovo ne u RS - rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije izrazio je veliko zadovoljstvo što "sa svojim prijateljima iz Srpske, koje vodi Milorad Dodik, učestvuje u gradnji parka".

 - To nije park prijateljstva nego bratskih veza, park koji treba da označi da su veze neraskidive, jer je o tome pre nekoliko meseci razgovarano u Banjoj Luci, a sada je to već pretvoreno u stvarnost. Ova stabla počinju da rastu i uskoro će da ponude građanima "debeo" hlad, ali će, istovremeno, biti i simbol naših odnosa, koji će rasti i dobijati nove dimenzije. Jedno nesumnjivo ostaje, a to su naše posebne veze, koje su i pretpostavka stabilnosti u čitavom regionu jugoistočne Evrope - ocijenio je Tadić.

On je dodao da će demokratija u Srbiji biti posebna potvrda položaja srpskog naroda u jugoistočnoj Evropi i garant sigurnosti za sve Srbe gdje god da žive.

- To je moja poruka ne samo građanima Srbije nego svim mojim sunarodnicima ma gde oni živeli u zemljama jugoistočne Evrope - rekao je Tadić.

Navodeći da su veze sa Republikom Srpskom neraskidive, Tadić je istakao da je Srbija u posljednjih nekoliko godina investirala značajan novac u privredu RS i da će tako i nastaviti.

 

Poklon Beogradu

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao da je, zahvaljujući firmi "Tamaris" iz Banje Luke, koja je poklonila više od 300 sadnica raznovrsnog drveća, uključujući i rijetke vrste, kao i 500 kvadratnih metara trave, omogućeno da u parku bude zasađeno nekoliko stotina novih sadnica.

- Zadovoljan sam što smo ovo poklonili Beogradu i što će njegovi građani moći da koriste park u godinama koje dolaze i što će ovo biti dio integrisanog urbanističkog rješenja novog centra Beograda - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana