Симбол нераскидивих братских веза

Г. МAУНAГA
Симбол нераскидивих братских веза

БЕОГРAД - Предсједник Србије Борис Тадић и премијер Српске Милорад Додик отворили су јуче у Београду "Парк Републике Српске", смјештен на обали Саве између моста "Газела" и старог жељезничког моста на Новом Београду.

Како су јавиле агенције, Тадић и Додик су засадили дрво као симбол пријатељства Србије и Републике Српске. Додик је том приликом поручио да Српска жели моћну, демократску и стабилну Србију у европским интеграцијама.  

Додик је истакао да подржава Демократску странку и њеног предсједника Тадића.

- Био сам овдје и када су били предсједнички избори. Бићемо увијек када буде требало да се то манифестује, а, наравно, никада није изостала и помоћ коју смо добијали од ДС-а када је то РС било потребно. Подржавамо демократске процесе, демократске политичке снаге и демократску вољу народа у Србији - рекао је Додик.

Он је нагласио да су Савез независних социјалдемократа и Влада РС окренути ка процесу европских интеграција.

- Подржавамо тај процес и очекујемо да и БиХ потпише Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ. Желимо то да урадимо због низа разлога, један је отварање пута ка Европи, а други чињеница да је то услов за затварање Канцеларије високог представника у БиХ, што са радошћу очекујемо да се деси - нагласио је Додик.

Додик је поновио да РС неће признати Космет и да институције БиХ не могу да почну процедуре у вези са његовим признањем.

- Та тема не постоји у БиХ, поготово не у РС - рекао је Додик.

Предсједник Србије изразио је велико задовољство што "са својим пријатељима из Српске, које води Милорад Додик, учествује у градњи парка".

 - То није парк пријатељства него братских веза, парк који треба да означи да су везе нераскидиве, јер је о томе пре неколико месеци разговарано у Бањој Луци, а сада је то већ претворено у стварност. Ова стабла почињу да расту и ускоро ће да понуде грађанима "дебео" хлад, али ће, истовремено, бити и симбол наших односа, који ће расти и добијати нове димензије. Једно несумњиво остаје, а то су наше посебне везе, које су и претпоставка стабилности у читавом региону југоисточне Европе - оцијенио је Тадић.

Он је додао да ће демократија у Србији бити посебна потврда положаја српског народа у југоисточној Европи и гарант сигурности за све Србе гдје год да живе.

- То је моја порука не само грађанима Србије него свим мојим сународницима ма где они живели у земљама југоисточне Европе - рекао је Тадић.

Наводећи да су везе са Републиком Српском нераскидиве, Тадић је истакао да је Србија у посљедњих неколико година инвестирала значајан новац у привреду РС и да ће тако и наставити.

 

Поклон Београду

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао да је, захваљујући фирми "Тамарис" из Бање Луке, која је поклонила више од 300 садница разноврсног дрвећа, укључујући и ријетке врсте, као и 500 квадратних метара траве, омогућено да у парку буде засађено неколико стотина нових садница.

- Задовољан сам што смо ово поклонили Београду и што ће његови грађани моћи да користе парк у годинама које долазе и што ће ово бити дио интегрисаног урбанистичког рјешења новог центра Београда - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана