Sile i dekreti ne mogu zabraniti ljubav prema RS

Vedrana Kulaga
Sile i dekreti ne mogu zabraniti ljubav prema RS

Banjaluka - Republika Srpska je stabilna i ponosno će slaviti svoj rođendan - 9. januar oko kojeg treba svi da se okupe i svojim primjerom pokažu kako se voli, čuva i poštuje otadžbina, rekao je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

Tradicionalnim prijemima u Palati Republike juče je počelo obilježavanje 9. januara - Dana Republike. U Palati Republike su priređeni prijemi za članove Narodne skupštine, Vlade, pravosudnih institucija RS, predstavnike Srpske u institucijama BiH, privrednike, poljoprivrednike, medije, naučne i kulturne radnike, nacionalne manjine i sportiste.

Iz Palate je povodom Dana Republike otišlo i pismo svim gradonačelnicima i načelnicima u RS u kojem ih je Dodik pozvao da što prije odrede ulicu ili trg koji će nositi naziv "9. januar". Na taj način će, kako je navedeno, svi dati doprinos sjećanju na dan kada je proglašena Srpska i poštovanje svima koji su se izborili da danas u miru slavimo Republiku.

Dodik je istakao da nije moguće zabraniti ljubav i osjećaj pripadnosti otadžbini nikakvim dekretom ili silom.

- Svi smo okupljeni oko ideje RS i još pobjeđujemo sami sebe da prihvatimo u punom kapacitetu Republiku kao državu. Pozivam sve da je tako tretirate, jer to je prvi korak ka što većem osamostaljenju RS u okviru Ustava i Dejtonskog sporazuma. RS nikada ne smije zaboraviti sve koji su stradali za nju, koji su dali živote i dijelove tijela, ali ni one koji su svoj lični komoditet žrtvovali za slobodu, znajući da sigurno neće iz raznih kazamata širom svijeta tako lako doći do slobode - istakao je Dodik.

On je istakao da Srpska institucionalno funkcioniše.

- RS je na dobrom putu i ima niz pobjeda. Srpska ne odustaje od obilježavanja 9. januara - Dana Republike, bez obzira na kvazipokušaje, političko podmetanje i licemjerje koje je došlo iz Sarajeva putem Ustavnog suda BiH. Srpska je time još više motivisana da Dan Republike obilježi na pravi način - rekao je Dodik i najavio da će u februaru organizovati sastanak sa članovima Vlade i najuspješnijim privrednicima u RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Srpska iznad svake političke opcije i organizacije i svetinja za sve koji rade za nju.

- Dan Republike je jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, koji će i ovaj put biti obilježen dostojanstveno kako to RS i zaslužuje - rekao je Čubrilović.

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je da Srpska dočekuje 9. januar stabilna i izrazila očekivanje da će se još uspješnije odupirati finansijskim i ekonomskim izazovima.

- Uspjeli smo da očuvamo stabilnost institucija, da u potpunosti dovedemo u red ekonomsku situaciju i finansije. Ti problemi bili su rezultat godina krize, katastrofalnih poplava i mnogo drugih stvari - naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je nastavljen privredni rast.

- Srpska je sa svojom privrednom strukturom stabilna i odolijeva izazovima - naglasio je Đokić.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da su privrednici opredijeljeni da daju doprinos da budu obezbijeđeni kvalitetniji uslovi privređivanja i dinamičniji privredni rast. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ocijenio je da je prethodna godina bila teška zbog mraza i suše, ali i potpisivanja izmijenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je donio dodatni teret.

- Uprkos poteškoćama, uspjeli smo održati proizvodnju, čak je i povećati u mljekarskom sektoru - dodao je Usorac.

Džudista Nemanja Majdov rekao je da mu je 2017. najbolja godina u karijeri i najsrećnija u životu jer je postao prvi svjetski prvak iz RS u bilo kom olimpijskom sportu.

Vojska

Predsjednik RS je pozvao člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića da dovede na proslavu Dana Republike pripadnike Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH.

- Biće stavljeni na čelo defilea ako Ivanić za to dobije dozvolu. Da sam član Predsjedništva, doveo bih taj puk ili ne bi bilo Oružanih snaga BiH. Srpska neće prihvatati ponižavanja i čekati vijesti iz Sarajeva da li će biti te jedinice ili ne - kazao je Dodik.

Bezbjednost

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da će 9. januara u defileu u Banjaluci biti, osim 500 pripadnika MUP-a, više od 1.000 ljudi iz civilnog sektora.

- Oni koji se ne slažu sa tim što ovako svečano obilježavamo 9. januar nemaju razloga da na bilo koji način pokušaju ugroziti bilo koga u Srpskoj. To ne bi bilo ni dobro, ni pametno - naglasio je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana