Silajdžić uskoro pred Sudom BiH?

Željka Domazet
Silajdžić uskoro pred Sudom BiH?

Trebinje - Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner RBiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine.

Agencija Srna objavila je juče da Silajdžića sumnjiče da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra inostranih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika takozvane Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica.

Izvor iz istrage potvrdio je “Glasu Srpske” ove informacije dodavši da policija Silajdžića tereti po komandnoj odgovornosti.

- On je kao predsjednik vlade potpisivao naloge za formiranje logora koje su oni zvali sabirnim centrima - rekao je izvor našeg lista.

U ovim logorima se nalazilo više stotina protivpravno uhapšenih srpskih civila, ubijena su 32, a više desetina žena je silovano, što potvrđuje da je Silajdžić vršeći najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti znao i odobravao postojanje i djelovanje ovih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, te postavljao upravnike logora, navodi se u dokumentu.

U izvještaju se navodi i da je Silajdžić odgovoran što je kao visoki funkcioner RBiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih lica učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina.

Inače, Haris Silajdžić se prije nekoliko godina povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić zatražio je od Tužilaštva BiH da što prije pokrene istragu u predmetu “Konjic” jer je riječ o klasičnom primjeru udruženog zločinačkog poduhvata.

- Republički centar stavlja se u potpunosti na raspolaganje Tužilaštvu BiH iako se plašimo, kada je riječ o pravosudnim institucijama na nivou BiH, da ovo ne završi kao slučaj Šemsudina Mehmedovića - rekao je Kojić Srni.

On je rekao da je potpuno jasno da je Haris Silajdžić, s obzirom na funkciju koju je obavljao tokom rata, učestvovao u osnivanju logora na području Konjica i da je svojim potpisom davao saglasnost za osnivanje logora.

- Tu postoji njegova odgovornost - rekao je Kojić.

On je pohvalio MUP Republike Srpske i Policijsku upravu Trebinje koja je dostavila Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića u predmetu “Konjic”.

Bio u Indiji?

Lider Stranke za BiH, koju je Silajdžić osnovao, Amer Jerlagić rekao je za “Glas Srpske” da je cijeli slučaj “predizborni kič” koji nema nikakve veze sa stvarnošću.

Na pitanje kada se posljednji put sreo sa Silajdžićem, rekao je “da ne zna tačno”. Rekao nam je i da Silajdžić živi u Sarajevu i da ne zna ništa o tome da li je posljednje vrijeme sa suprugom proveo u Indiji, što su svojevremeno objavili neki mediji.

Pošteđeni odgovornosti

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić pozdravio je vijest o podnošenju izvještaja protiv Silajdžića.

- Svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju. Činjenica je da je u dosadašnjem periodu pogotovo muslimansko rukovodstvo, rukovodstvo SDA, vojno rukovodstvo takozvane Armije BiH bilo pošteđeno u pravoj mjeri odgovornosti za događaje u proteklom periodu - dodao je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana