“Ševe” su ubijale po nalogu vlasti

Ž. Domazet, G. Maunaga
“Ševe” su ubijale po nalogu vlasti

Sarajevo - Kad država ubija, onda je istraga u toku. To je pravilo koje vrijedi od Staljina do danas pa i za zloglasne “Ševe”, za čije zločine istraga nikada nije sprovedena na pravi način, jer su oni izvršioci volje političkog vrha.

Rekao je ovo juče za “Glas Srpske” bivši komandant Armije RBiH Sefer Halilović, na koga je teroristička grupa bošnjačke tajne služe, “Ševe” pokušala atentat u kojem su ubijeni njegova supruga i njen brat.

Izvršioci naloga

- Meta atentata sam bio ja, jer je tada propao Vens Ovenov plan i na stolu je bio Oven-Stotenbergov plan po kojem je BiH trebalo da se uredi kao unija tri republike. Kao komandant Armije RBiH bio sam protiv tog plana. Zbog toga su me markirali kao unutrašnjeg neprijatelja i pokušali da me ubiju - kaže Halilović.

Ističe da je, pored toga, znao i “mnoge druge stvari koje nisu bile ugodne za državni vrh”.

- Znao sam stvari neugodne po politički vrh, a “Ševe” su bile samo izvršioci njihove volje. Ta grupa je formirana u Službi državne bezbjednosti kao paravojna jedinica koja je služila za njihove prljave poslove - kaže Halilović.

Kaže da je istraga o atentatu na njega “vođena da se zametne trag pravim krivcima”.

- Nisam saslušan ni ja, ni preživjeli članovi moje porodice, ni komšinica koja je u trenutku eksplozije sjedila na susjednoj terasi. Nisu saslušali čovjeka koji je stajao ispod prozora, kao ni vojnika koji je stanovao u stanu iznad moga i koji je vidio Neyada Herendu iz “Ševa” kako posmatra šta se dešava i kasnije ga prepoznao - rekao je juče Halilović.

Dodao je da toga dana kada je izvršen atentat nije bilo granatiranja, niti bilo kakvih borbi.

- Niko od očevidaca nije čuo zvuk granate, samo su odjednom čuli eksploziju. Da su htjeli istragu kako treba, oni bi saslušali sve te ljude. Nisu htjeli zato što su to oni uradili - rekao je Halilović.

Halilović kaže da i danas sreće neke od pripadnika zloglasnih “Ševa” koji se slobodno šetaju po Sarajevu.

- To je bila tajna jedinica, u tajnosti i formirana. Neke od njih srećem i danas po Sarajevu. Neyad Herenda je pobjegao u Holandiju i tamo slobodno živi. Niko ih i ne traži niti su za njima raspisane potjernice - kaže Halilović.

Gdje su “Ševe”

Tvrdi da jedan od terorista iz “Ševa” radi kao šef obezbjeđenja u Centralnoj banci BiH.

- Ne znam koje mu je pravo ime, ali riječ je o Draganu Šošiću koji se u knjigama vodio kao Božić. On je postavio eksploziv na terasi mog stana. Ima još njih koji se slobodno šetaju. Vjerujem da će to pitanje jednog dana doći na red i da se klupko počelo odmotavati na suđenju u Hagu i svjedočenju koje je iznio Edin Garaplija - kaže Halilović.

Dodaje da je protiv “Ševa” podnio dvije tužbe, ali da stalno iz Tužilaštva BiH dobija odgovor da je “istraga u toku”.

- Državnom vrhu RBiH je takva grupa bila potrebna da bi za njih odrađivala prljave poslove. Kada je ta grupa formirana, Alija Delimustafić je rekao kako neki ljudi ne zaslužuju suđenje i da su “Ševe” zato napravljene - kazao je Halilović.

Kaže da bi se teroristička ubistva “Ševa” u ratnom Sarajevu riješila da država ima volju za to.

- To bi se riješilo vrlo jednostavno. Raspisali bi Interpolovu potjernicu i doveli Herendu i zatvorili. Ove koji su ovdje pohapsili bi jer se tačno zna ko su ti ljudi. Ali u BiH još postoje snage kojima je u interesu da se to ne rasvijetli, jer je mnogo toga u igri, i novac i ubistva. Ima tu još prljavih poslova koje bi trebalo odraditi - kaže Halilović.

Konstatovao je da se u BiH “ne može naprijed dok se ne raščiste svi događaji iz rata”.

- Možda je u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog moglo da se radi po principu kako on odluči, a sada više ne može. Ne mogu pojedinci odlučivati o našim sudbinama. Ne znam da li je ideja Delimustafića, koji je osnivač “Ševa”, njegova ili ne, ali ne vjerujem da je osnivanje “Ševa” samo njegova pamet jer je on trgovac plitke pameti - kazao je Halilović.

Dodao je da Asim Dautbašić iz zločinačke grupe “Ševa” nije više među živima i da je izbjegao tas pravde.

Halilović kaže da vjeruje da će biti ispitani ne samo zločini “Ševa” o kojima je prošle sedmice u Hagu na suđenju Radovanu Karayiću svjedočio Garaplija, nego i svi drugi.

- Napravili su oni još zla. Nije to samo to - kazao je Halilović.

Bivši agent bošnjačke tajne službe Edin Garaplija svjedočio je prošle sedmice o “šokantnim” podacima do kojih je došao u operaciji “Orao”, prilikom ispitivanja bivšeg pripadnika “Ševa”, Neyada Herende.

U tom ispitivanju Herenda mu je priznao da je 1995. godine lično likvidirao francuskog pripadnika UN “kako bi UN za to optužile Srbe”, te da su “Ševe” odgovorne za pokušaj ubistva Sefera Halilovića, ubistvo sarajevskih Romea i Julije, da su vršile snajperska ubistva po naselju Grbavica, koje je bilo pod srpskom kontrolom do Dejtona, ali i po dijelovima grada koje je kontrolisala Armija RBiH.

Rekao je i da su “Ševe” ubile rezerviste JNA u Velikom parku u Sarajevu na početku rata.

Poslije ispitivanja Herende, Garaplija je uhapšen zbog navodne otmice, a Herenda nestao iz BiH.

Sarajevski “Dnevni avaz” juče je objavio da je čitav zločinački put “Ševa” obilježen svirepim i, uglavnom, politički ubistvima, koja su trebala da posluže u svrhu zaštite tadašnje politike i užeg kruga saradnika, koji su, kao, na primjer, Bakir Alispahić, imali ekonomske ciljeve na kurentnom tržištu gladnog, ratnog Sarajeva.

Komandant “Ševa” i veza sa njihovim političkim šefovima bio je Neyad Ugljen, koji je takođe ubijen i čije ubistvo nikada nije riješeno.

“Glas Srpske” saznaje da će Sefer Halilović u Tužilaštvu BiH u ponedjeljak iznijeti nove dokaze o zločinima “Ševa”.

Protiv njega Tužilaštvo BiH vodi i istragu za zločine počinjene u Trusini, pa postoje tvrdnje da bi on po tom osnovu mogao sada hitno da bude uhapšen i ućutkan.

“Državna tajna”

- Ubistva zarobljenih rezervista JNA u Velikom parku, ubistvo sarajevskih Romea i Julije, Kazani, granatiranje i snajperisanje po sopstvenim građanima, kamp Pogorelica, djelovanje odreda “El muyahedin”, zataškavanje ratnih zločina i organizovanje optužnica nevinim ljudima, samo su neki od nekažnjenih zločina koje je počinila zloglasna bošnjačka teroristička jedinica “Ševe” tokom rata u BiH.

O tome u knjizi “Državna tajna” piše Semir Halilović, sin Sefera Halilovića.

- Pored atentata na porodicu Halilović, tu su i ubistvo Joze Leutara, pokušaj atentata na Fikreta Abdića i pokušaj likvidacije “Ćele Ismeta” - piše Halilović u toj knjizi.

Smrt akademika Redžića

Vještak sudske medicine Hamza Žujo rekao je juče “Glasu Srpske” da su toksikološki uzorci uzeti iz tijela akademika i predsjednika Asocijacije intelektualaca “Krug 99” Sulejmana Redžića, čije je beživotno tijelo pronađeno 21. januara u kanjonu rijeke Miljacke, gotovi, ali da ih još nije dobio.

Redžićeva smrt i dalje je obavijena velom tajne, a njegovi saradnici stidljivo otkrivaju da im se žalio na napade.

Redžićeva smrt povezuje se sa zloglasnom terorističkom grupom “Ševe”, jer je upravo on bio vještak-ekspert u sudskom procesu protiv operativaca AID-a Edina Garaplije, Harisa Peze i Refika Murana, kada su optuženi za otmicu i pokušaj ubistva teroriste iz “Ševa” Nedžada Herende.

Redžić je bio angažovan i za biološka vještačenja mjesta na kojem je ubijen Neyad Ugljen, nekadašnji šef Nedžada Herende u AID-u, odnosno u “Ševama”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana