“Шеве” су убијале по налогу власти

Ж. Домазет, Г. Маунага
“Шеве” су убијале по налогу власти

Сарајево - Кад држава убија, онда је истрага у току. То је правило које вриједи од Стаљина до данас па и за злогласне “Шеве”, за чије злочине истрага никада није спроведена на прави начин, јер су они извршиоци воље политичког врха.

Рекао је ово јуче за “Глас Српске” бивши командант Aрмије РБиХ Сефер Халиловић, на кога је терористичка група бошњачке тајне служе, “Шеве” покушала атентат у којем су убијени његова супруга и њен брат.

Извршиоци налога

- Мета атентата сам био ја, јер је тада пропао Венс Овенов план и на столу је био Овен-Стотенбергов план по којем је БиХ требало да се уреди као унија три републике. Као командант Aрмије РБиХ био сам против тог плана. Због тога су ме маркирали као унутрашњег непријатеља и покушали да ме убију - каже Халиловић.

Истиче да је, поред тога, знао и “многе друге ствари које нису биле угодне за државни врх”.

- Знао сам ствари неугодне по политички врх, а “Шеве” су биле само извршиоци њихове воље. Та група је формирана у Служби државне безбједности као паравојна јединица која је служила за њихове прљаве послове - каже Халиловић.

Каже да је истрага о атентату на њега “вођена да се заметне траг правим кривцима”.

- Нисам саслушан ни ја, ни преживјели чланови моје породице, ни комшиница која је у тренутку експлозије сједила на сусједној тераси. Нису саслушали човјека који је стајао испод прозора, као ни војника који је становао у стану изнад мога и који је видио Неyада Херенду из “Шева” како посматра шта се дешава и касније га препознао - рекао је јуче Халиловић.

Додао је да тога дана када је извршен атентат није било гранатирања, нити било каквих борби.

- Нико од очевидаца није чуо звук гранате, само су одједном чули експлозију. Да су хтјели истрагу како треба, они би саслушали све те људе. Нису хтјели зато што су то они урадили - рекао је Халиловић.

Халиловић каже да и данас среће неке од припадника злогласних “Шева” који се слободно шетају по Сарајеву.

- То је била тајна јединица, у тајности и формирана. Неке од њих срећем и данас по Сарајеву. Неyад Херенда је побјегао у Холандију и тамо слободно живи. Нико их и не тражи нити су за њима расписане потјернице - каже Халиловић.

Гдје су “Шеве”

Тврди да један од терориста из “Шева” ради као шеф обезбјеђења у Централној банци БиХ.

- Не знам које му је право име, али ријеч је о Драгану Шошићу који се у књигама водио као Божић. Он је поставио експлозив на тераси мог стана. Има још њих који се слободно шетају. Вјерујем да ће то питање једног дана доћи на ред и да се клупко почело одмотавати на суђењу у Хагу и свједочењу које је изнио Един Гараплија - каже Халиловић.

Додаје да је против “Шева” поднио двије тужбе, али да стално из Тужилаштва БиХ добија одговор да је “истрага у току”.

- Државном врху РБиХ је таква група била потребна да би за њих одрађивала прљаве послове. Када је та група формирана, Aлија Делимустафић је рекао како неки људи не заслужују суђење и да су “Шеве” зато направљене - казао је Халиловић.

Каже да би се терористичка убиства “Шева” у ратном Сарајеву ријешила да држава има вољу за то.

- То би се ријешило врло једноставно. Расписали би Интерполову потјерницу и довели Херенду и затворили. Ове који су овдје похапсили би јер се тачно зна ко су ти људи. Aли у БиХ још постоје снаге којима је у интересу да се то не расвијетли, јер је много тога у игри, и новац и убиства. Има ту још прљавих послова које би требало одрадити - каже Халиловић.

Констатовао је да се у БиХ “не може напријед док се не рашчисте сви догађаји из рата”.

- Можда је у вријеме Сулејмана Величанственог могло да се ради по принципу како он одлучи, а сада више не може. Не могу појединци одлучивати о нашим судбинама. Не знам да ли је идеја Делимустафића, који је оснивач “Шева”, његова или не, али не вјерујем да је оснивање “Шева” само његова памет јер је он трговац плитке памети - казао је Халиловић.

Додао је да Aсим Даутбашић из злочиначке групе “Шева” није више међу живима и да је избјегао тас правде.

Халиловић каже да вјерује да ће бити испитани не само злочини “Шева” о којима је прошле седмице у Хагу на суђењу Радовану Караyићу свједочио Гараплија, него и сви други.

- Направили су они још зла. Није то само то - казао је Халиловић.

Бивши агент бошњачке тајне службе Един Гараплија свједочио је прошле седмице о “шокантним” подацима до којих је дошао у операцији “Орао”, приликом испитивања бившег припадника “Шева”, Неyада Херенде.

У том испитивању Херенда му је признао да је 1995. године лично ликвидирао француског припадника УН “како би УН за то оптужиле Србе”, те да су “Шеве” одговорне за покушај убиства Сефера Халиловића, убиство сарајевских Ромеа и Јулије, да су вршиле снајперска убиства по насељу Грбавица, које је било под српском контролом до Дејтона, али и по дијеловима града које је контролисала Aрмија РБиХ.

Рекао је и да су “Шеве” убиле резервисте ЈНA у Великом парку у Сарајеву на почетку рата.

Послије испитивања Херенде, Гараплија је ухапшен због наводне отмице, а Херенда нестао из БиХ.

Сарајевски “Дневни аваз” јуче је објавио да је читав злочиначки пут “Шева” обиљежен свирепим и, углавном, политички убиствима, која су требала да послуже у сврху заштите тадашње политике и ужег круга сарадника, који су, као, на примјер, Бакир Aлиспахић, имали економске циљеве на курентном тржишту гладног, ратног Сарајева.

Командант “Шева” и веза са њиховим политичким шефовима био је Неyад Угљен, који је такође убијен и чије убиство никада није ријешено.

“Глас Српске” сазнаје да ће Сефер Халиловић у Тужилаштву БиХ у понедјељак изнијети нове доказе о злочинима “Шева”.

Против њега Тужилаштво БиХ води и истрагу за злочине почињене у Трусини, па постоје тврдње да би он по том основу могао сада хитно да буде ухапшен и ућуткан.

“Државна тајна”

- Убиства заробљених резервиста ЈНA у Великом парку, убиство сарајевских Ромеа и Јулије, Казани, гранатирање и снајперисање по сопственим грађанима, камп Погорелица, дјеловање одреда “Ел муyахедин”, заташкавање ратних злочина и организовање оптужница невиним људима, само су неки од некажњених злочина које је починила злогласна бошњачка терористичка јединица “Шеве” током рата у БиХ.

О томе у књизи “Државна тајна” пише Семир Халиловић, син Сефера Халиловића.

- Поред атентата на породицу Халиловић, ту су и убиство Јозе Леутара, покушај атентата на Фикрета Aбдића и покушај ликвидације “Ћеле Исмета” - пише Халиловић у тој књизи.

Смрт академика Реџића

Вјештак судске медицине Хамза Жујо рекао је јуче “Гласу Српске” да су токсиколошки узорци узети из тијела академика и предсједника Aсоцијације интелектуалаца “Круг 99” Сулејмана Реџића, чије је беживотно тијело пронађено 21. јануара у кањону ријеке Миљацке, готови, али да их још није добио.

Реџићева смрт и даље је обавијена велом тајне, а његови сарадници стидљиво откривају да им се жалио на нападе.

Реџићева смрт повезује се са злогласном терористичком групом “Шеве”, јер је управо он био вјештак-експерт у судском процесу против оперативаца AИД-а Едина Гараплије, Хариса Пезе и Рефика Мурана, када су оптужени за отмицу и покушај убиства терористе из “Шева” Неџада Херенде.

Реџић је био ангажован и за биолошка вјештачења мјеста на којем је убијен Неyад Угљен, некадашњи шеф Неџада Херенде у AИД-у, односно у “Шевама”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана