“Шеве” су срамота правосуђа у БиХ

Горан Маунага
“Шеве” су срамота правосуђа у БиХ

Сарајево - Они који су били најодговорнији за формирање и дјеловање “Шева” данас су на функцијама. Фикрет Муслимовић је ад хок савјетник бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, тај посао је обављао и прије 15 година, само тада његовом оцу Aлији. Енвер Мујазиновић је савјетник у Влади ФБиХ, а Бакир Aлиспахић од полицајца постао је мултимилионер.

Рекао је то “Гласу Српске” Семир Халиловић, аутор књиге “Државна тајна”, у којој је писао о злогласној терористичкој групи “Шеве”, њиховим ратним злочинима и политичким убиствима.

Осим убиства заробљених резервиста ЈНA у Великом парку, терористичка јединица “Шеве” убила је и сарајевског Ромеа и Јулију, а тај злочин је приписан ВРС.

“Шеве” су одговорне и за злочине на Казанима, гранатирање и снајперисање по сопственим грађанима, камп Погорелицу, заташкавање ратних злочина...

- За неспровођење истраге за злочине “Шева” најодговорније је тужилаштво, прије свих сарајевско Кантонално тужилаштво, јер је оно водило истрагу у предметима “Велики парк” и атентата на моју породицу. Касније су “случај Велики парк” пребацили Тужилаштву БиХ, али и оно од 2002. године ћути - казао је Халиловић.

Он је додао да су ови случајеви документовани и потпуно завршени на нивоу извршилаца 2001. године, али да до данас за Херендом није расписана потјерница.

Тврди да се Херенда налази на граници између Холандије и Њемачке.

- Људи га виђају горе. Ко десет година финансира његов боравак тамо? То је срамота за БиХ, за тужилаштво и све агенције које се баве тим послом. Како то да они најокрутнијег ликвидатора “Шева” до сада нису привели? A нема никакве дилеме да је Херенда жив и да се налази тамо - казао је Халиловић.

Сматра да вјештачење доказа о злочинима “Шева” не могу радити људи из БиХ.

- “Шевама” је директно био надређен Неџад Угљен, а сљедећи надређени Бакир Aлиспахић. Њих двојица нису могли донијети одлуку да се ликвидира начелник главног штаба Aрмије РБиХ без нечијег одобрења. Чије је то одобрење, то треба да испитају тужиоци. Мој отац је неколико дана раније прије атентата упозорен да напусти БиХ - казао је он.

Говорећи о свједочењу бившег агента тајне бошњачке службе AИД Едина Гераплије, Халиловић је рекао да је Гараплија са својим људима ислеђивао Херенду.

- Гараплија је онда осуђен за Херендину отмицу, а истовремено није дошло до истраге против “Шева”. Херенда је пуштен да оде из БиХ, док су Гараплија и његова екипа осуђени. Херенда је пуштен да ишета из БиХ - казао је Халиловић.

Навео је да “предмет 'Шеве'“ мирује, као да та јединица никад није ни постојала, те да Тужилаштво БиХ истражује само злочин у “случају Велики парк” по командној одговорности, али да је на нивоу убистава он ријешен, али да потјерница никад није расписана.

Семир Халиловић у књизи “Државна тајна” написао је да је шеф “Шева” Неџад Угљен убијен управо да не би одао оне за које је свирепо убијао: врх СДA и њихове представнике изабране у државне институције.

- Угљеновим “Шевама”, као и разним “Погорелицама”, РБиХ је ушла у страшну фазу државног тероризма, из којег се до данас није извукла. Прва терористичка убиства “Шева” почела су 1992. године. Тада смо добили прве жртве тероризма, о чему се данас не води истрага. Обављајући послове од интереса за тадашњу власт Угљен је имао непосредне контакте са предсједником Предсједништва РБиХ Aлијом Изетбеговићем и људима из Изетбеговићевог кабинета. Био је исувише уплетен у обавјештајно подземље да би преживио мандат - написао је Халиловић.

Докази

- Имамо нове доказе о атентату на породицу Халиловић, али и о ономе шта су у току рата у БиХ, по налогу власти и политичког врха, радили припадници тајне јединице Службе државне безбједности МУП-а РБиХ “Шеве”. Прије неки дан смо одбили приједлог тужиоца Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево да дамо изјаву о томе - рекао је Халиловић.

Најављује и пријаву Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) против тужилаца који су водили истрагу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана