Set zakona za povećanje plata radnicima

RTRS
Set zakona za povećanje plata radnicima

Banjaluka - U parlamentu Srpske uskoro će biti donesene izmjene desetak zakona, kako bi bili stvoreni uslovi za povećanje plata radnika u javnom i realnom sektoru, najavio je predsjednik Milorad Dodik. Pregovori sa sindikatom i poslodavcima su u završnoj fazi. Premijerka Željka Cvijanović izjavila je da, prema analizama, neće biti problema da ova mjera bude sprovedena, jer novca ima.

Nakon brojnih najava, predsjednik Srpske potvrdio je da će do povećanja plata zaista doći. Koliko bi ono trebalo biti, biće poznato nakon završetka pregovora, ipak, prve brojke dao je predsjednik Milorad Dodik.

“Naša namjera je da neoporezivi dio plate koji je sada 200 maraka podignemo na 500. Taj dio koji pripada državi - 300 maraka, da ide radniku, a ne poslodavcu. Ako u to budemo sigurni, to ćemo i uraditi”, rekao je Dodik.

Da je Srpska na povećanje plata spremna, potvrdila je i premijerka. Naglašava da će se u dogovoru sa socijalnim partnerima dodatno govoriti o poboljšanju uslova radnika koji primaju najnižu platu.

“Analize stanja na prvih pola godine su onakve kakve smo očekivali, uklapaju se u projekcije da imamo više novca nego što smo i planirali. Prema tome, nećemo imati nikakav problem da to sprovedemo”, kaže Cvijanovićeva.

Tome se nadaju i sindikati. Dok u Uniji udruženja poslodavaca, zbog odmora, nisu bili raspoloženi za komentar, u Sindikatu navode da je povećanje plata rezultat ranije potpisanog memoranduma sa Vladom. Za razliku od njih, u Konfederaciji sindikata imaju drugačiji prijedlog.

“Smanjenje nameta na lična primanja, prihvatanje toplog obroka, regresa i prevoza kao troškova je dugoročno rješenje i stvaranje pozitivnijeg poslovnog ambijenta”, ističe predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević.

“Očekujemo da neoporezivi dio plate koji ide u korist rasterećenja rada, direktno kroz kolektivne ugovore, bude manifestovan kroz povećanje iznosa plata zaposlenima u Republici Srpskoj”, dodaje predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Najavljeno povećanje plata pozdravljaju i ekonomisti. Ipak, kako ne bi došlo do prevelikog poremećaja, kažu, svi bi morali snositi dio tereta.

“Ono što možemo uraditi, a to i ekonomska teorija i logika govori, jeste da ljudima, pod navodnicima, učinimo odlazak neisplativim, a to je da oni pristojnu platu za izdržavanje sebe i svoje porodice mogu da zarade u Republici Srpskoj”, kaže ekonomski analitičar Goran Radivojac.

Kada dođe do realizacije prijedloga, biće neophodno promijeniti desetak zakona, prvenstveno poreskih. U Poreskoj upravi i samu najavu povećanja plata pozdravljaju, i iz nje već očekuju pad u naplati poreza na dohodak.

“Očekujemo tu određen pad u porezu na dohodak, jer zaista, značajno je povećanje neoporezivog dijela, ali je to jako značajno, jer koliko ja znam, prvi put Vlada ne povećava samo plate administraciji za koju je ona nadležna”, ističe direktorka Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović.

Osim vanrednih intervencija, povećanju plata mogu se dodatno nadati i prosvjetni radnici, čime bi bili ispunjeni uslovi iz Akcionog plana koji je definisan sa Vladom Srpske.

Konačno ujednačavanje koeficijenta prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima, trebalo bi biti realizovano do septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana