Сет закона за повећање плата радницима

РТРС
Сет закона за повећање плата радницима

Бањалука - У парламенту Српске ускоро ће бити донесене измјене десетак закона, како би били створени услови за повећање плата радника у јавном и реалном сектору, најавио је предсједник Милорад Додик. Преговори са синдикатом и послодавцима су у завршној фази. Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да, према анализама, неће бити проблема да ова мјера буде спроведена, јер новца има.

Након бројних најава, предсједник Српске потврдио је да ће до повећања плата заиста доћи. Колико би оно требало бити, биће познато након завршетка преговора, ипак, прве бројке дао је предсједник Милорад Додик.

“Наша намјера је да неопорезиви дио плате који је сада 200 марака подигнемо на 500. Тај дио који припада држави - 300 марака, да иде раднику, а не послодавцу. Ако у то будемо сигурни, то ћемо и урадити”, рекао је Додик.

Да је Српска на повећање плата спремна, потврдила је и премијерка. Наглашава да ће се у договору са социјалним партнерима додатно говорити о побољшању услова радника који примају најнижу плату.

“Анализе стања на првих пола године су онакве какве смо очекивали, уклапају се у пројекције да имамо више новца него што смо и планирали. Према томе, нећемо имати никакав проблем да то спроведемо”, каже Цвијановићева.

Томе се надају и синдикати. Док у Унији удружења послодаваца, због одмора, нису били расположени за коментар, у Синдикату наводе да је повећање плата резултат раније потписаног меморандума са Владом. За разлику од њих, у Конфедерацији синдиката имају другачији приједлог.

“Смањење намета на лична примања, прихватање топлог оброка, регреса и превоза као трошкова је дугорочно рјешење и стварање позитивнијег пословног амбијента”, истиче предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић.

“Очекујемо да неопорезиви дио плате који иде у корист растерећења рада, директно кроз колективне уговоре, буде манифестован кроз повећање износа плата запосленима у Републици Српској”, додаје предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић.

Најављено повећање плата поздрављају и економисти. Ипак, како не би дошло до превеликог поремећаја, кажу, сви би морали сносити дио терета.

“Оно што можемо урадити, а то и економска теорија и логика говори, јесте да људима, под наводницима, учинимо одлазак неисплативим, а то је да они пристојну плату за издржавање себе и своје породице могу да зараде у Републици Српској”, каже економски аналитичар Горан Радивојац.

Када дође до реализације приједлога, биће неопходно промијенити десетак закона, првенствено пореских. У Пореској управи и саму најаву повећања плата поздрављају, и из ње већ очекују пад у наплати пореза на доходак.

“Очекујемо ту одређен пад у порезу на доходак, јер заиста, значајно је повећање неопорезивог дијела, али је то јако значајно, јер колико ја знам, први пут Влада не повећава само плате администрацији за коју је она надлежна”, истиче директорка Пореске управе Републике Српске Зора Видовић.

Осим ванредних интервенција, повећању плата могу се додатно надати и просвјетни радници, чиме би били испуњени услови из Акционог плана који је дефинисан са Владом Српске.

Коначно уједначавање коефицијента просвјетара са осталим буџетским корисницима, требало би бити реализовано до септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана