Set reformskih zakona usvojen bez naprednjaka

Svjetlana Šurlan
Set reformskih zakona usvojen bez naprednjaka

Banjaluka - Narodna skupština RS usvojila je juče set reformskih zakona čiji je cilj suzbijanje sive ekonomije i rada na crno.

Za predložene izmjene zakona o poreskom postupku, inspekcijama, sistemu javnih službi, komunalnoj policiji i zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti glasala su 42 poslanika i oni su upućeni na javnu raspravu.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je usvojeno svih 14 prijedloga i nacrta zakona, te da to pokazuje da je skupštinska većina stabilna. Neke od tih akata podržao je veći broj poslanika od natpolovične većine, dok su pojedini usvojeni jednoglasno.

- Poslije glasanja o aktima koji su bili na dnevnom redu sigurno je da se ne može govoriti da je većina poljuljana. Dio predloženih akata podržali su i poslanici opozicije - rekao je Čubrilović.

Narodna skupština usvojila je, između ostalog, i izmjene Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost kojim je do kraja ove godine produžen rok za naplatu posebnog doprinosa za sanaciju posljedica poplava. Premijer RS Željka Cvijanović pozdravila je usvajanje izmjena Zakona o doprinosu za solidarnost naglasivši da su produženje roka za plaćanje tog doprinosa do kraja godine tražili načelnici i gradonačelnici iz poplavljenih područja kako bi se obezbijedio stabilan izvor prihoda Fonda solidarnosti za obnovu RS.

- Zbog toga je Upravni odbor Fonda i tražio od Vlade da se ide u izmjenu zakona. Nakon što je pomoć pružena domaćinstvima putem platnih kartica, prioriteti će sada biti podrška lokalnim zajednicama, privredi i poljoprivredi - izjavila je Cvijanovićeva.

Prilikom glasanja o paketu reformskih zakona podršku Vladi, kako su danima najavljivali, uskratili su poslanici SNS-a Adam Šukalo i Goran Đorđić, pa je taj set usvojen tijesnom većinom. Neposredno pred glasanje u Narodnu skupštinu je stigao i nezavisni poslanik Vojin Mitrović koji je bio na sastanku u Beogradu. Nešto prije njega u poslaničku klupu je sjeo i poslanik PUP-a Ilija Stevančević čime je kompletirana skupštinska većina.

Poslanik SNS-a Adam Šukalo rekao je da Vlada neće imati podršku ove stranke dok se ne istraži navodna kupovina glasova poslanika. U SNS-u su, međutim, priznali da su glasali za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i strategije za unapređenje socijalne zaštite djece bez roditelja i razvoj poljoprivrede i ruralnih područja.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da Vlada opstaje zahvaljujući kupljenim poslanicima.

- Pitanje je dana kada će ova Vlada pasti, žalosna je ova većina. Vladajuća većina čini sve da na glasanju budu 42 ruke poslanika. Neki su došli direktno iz bolničke postelje, a neki su, poput Mitrovića, napustili sastanke. Da se samo jedan poslanik okliznuo i pao pala bi i većina - naglasio je Borenović.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je većina na staklenim nogama.

- Klub će tražiti odgovor da li je avion ili helikopter institucija RS išao po Mitrovića u Beograd. Pored 42 poslanika, postoje i spavači koji premijeru Željki Cvijanović i ministru finansija Zoranu Tegeltiji peglaju akte - rekao je Govedarica.

Na pitanje ima li u SDS-u spavača, odgovorio je da nijedan poslanik SDS-a nije glasao protivno stavovima stranke.

- Koliko sam vidio, za zakone su glasali Slavko Dunjić (nezavisni poslanik) i jedan poslanik koalicije “Domovina” - istakao je Govedarica.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica smatra da je Srpskoj potrebna nova vlada.

Melanom

Prije sjednice poslanici su imali priliku da kod tima ljekara koji su posjetili parlament prekontrolišu mladeže i druge promjene na koži.

Akcija je sprovedena u okviru sedmice evromelanoma, a pregledano je 70 poslanika i zaposlenih u skupštini. Otkriven je jedan melanom, a za više pregledanih je preporučeno otklanjanje mladeža. Određeni poslanici, kao i ministri rado su se odazvali akciji poručivši da su najvažnija prevencija i redovni pregledi.

Novine koje donose izmjene zakonskih rješenja

- prijava radnika prije početka rada

- oštrije sankcije

- svi inspektori kontrolišu firme

- inspektori će moći da zatvore firme

- zajednički rad inspekcija, poreznika i policije

- ovlašćenja dobila i komunalna policija

- identifikacione kartice za radnike

- sertifikacija inspektora svake četiri godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana