Шешић: Објелоданити аспекте уговора о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор

Срна
Шешић: Објелоданити аспекте уговора о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор

Бањалука - Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић рекао је данас да та странка захтијева да се објелодане сви аспекти уговора Владе Српске и кинеске компаније о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор.

Шешић је навео да СДС захтијева да се утврди и на основу којих истраживања су ресорно министарство и предузеће "Ауто-путеви Српске" дошли до податка да ће годишње путарине на тој дионици износити 60 милиона КМ.


"Да ли се радила студија изводљивости или колика ће штета бити по предузеће жЖељезнице Српскеж с обзиром на то да постоји реална оправданост да ће доћи до преусмјеравања саобраћаја или превоза руде тим новоизграђеним путем", рекао је Шешић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је напоменуо да су челни људи Министарства саобраћаја и веза Српске и "Ауто-путева Српске" раније рекли да је Српска дала гаранције да ће у наредних 30 година годишње путарине на тој дионици бити 60 милиона КМ, што износи 1,8 милијарди КМ.

"То је опасно, јер се Влада обавезује да допуни разлику до тих 60 милиона из буџета уколико путарине не буду на том нивоу. Прикупљање путарина на постојећим дионицама ауто-путева у Српској је на годишњем нивоу од седам до 10 милиона КМ, па долазимо до податка да ће Влада сваке године у овом случају морати да издвоји додатних 50 милиона КМ кинеској компанији", рекао је Шешић.

Он је рекао да је то, ако се узме период од 30 година, 1,5 милијарди КМ.

"Поставља се питање - ако Српска има тај новац, зашто није сама градила ауто-пут Бањалука-Приједор? Ако додамо да су акцизе уведене због градње ауто-путева, долазимо до закључка да се ради о попуњавању буџета Српске", рекао је Шешић.

Он је навео да они који су били на власти до 2006. године нису имали задуженост Српске од 50 одсто, колико она, како каже, данас износи.

Шешић је рекао да је Влада у протеклом периоду задужила грађане више од пет милијарди КМ, те да су у одређеним случајевима, попут "Чеза" и "Алумине", милијарде КМ отишле из Српске.

Када је ријеч о Вијећу народа Српске и вету Бошњака на усвајање Закона о жртвама ратне тортуре, Шешић је оцијенио да је ријеч о политичком потезу и предизборној кампањи бошњачких странака.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је недавно да ће у Српској први пут бити реализован концесиони уговор са кинеском Међународном кооперацијом за економску и технолошку сарадњу при Шандонг хај-спид групацији, која би требало да гради ауто-пута Бањалука-Приједор.

Трнинић је тада истакао да је вриједност пројекта изградње ауто-пута, чија је дужина 42 километара, 297 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана