Šešić: Cilj vlasti - prodaja Elektroprivrede

Srna
Šešić: Cilj vlasti - prodaja Elektroprivrede

Banjaluka - Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić tvrdi da "Elektroprivreda Republike Srpske" i preduzeća koja joj pripadaju imaju dugovanja od nekoliko stotina miliona KM i da je cilj aktuelne vlasti u Srpskoj da bude prodata ova kompanija.

"Cilj vlasti jeste prodaja žElektroprivrede Republike Srpskež. Prva faza je da profitabilnost bude pretvorena u gubitke, zatim da se pokaže kako je stanje neodrživo i da se rješenje mora tražiti u prodaji", rekao je Šešić novinarima u Banjaluci.


Šešić je precizirao da se spekuliše da bi kompanija mogla da bude prodata "Elektroprivredi Srbije".

On je naveo da je enormno povećan broj radnika u "Elektroprivredi Republike Srpske", kojih je 2007. godine bilo 7.100, a sada više od 9.000.

"Još lošije je što se za plate u ovom preduzeću sada troši 30 odsto prihoda, dok je 2005. godine to bilo 19 odsto. Da se ostalo na 19 odsto izdvajanja za plate, žElektroprivredaž bi imala dodatnih 730 miliona KM", smatra Šešić.

On je napomenuo da su dugoročni krediti pet elektrana i pet distributivnih preduzeća 2006. godine iznosili 53 miliona KM, a na kraju prošle godine 158 miliona KM.

"Kratkoročne obaveze u 2006. godini bile su 131 milion KM, a na kraju prošle 386 miliona KM. SDS-u je u interesu jaka žElektroprivredaž, a prodajom ovog resursa postaćemo robovi na vlastitoj zemlji", kaže Šešić.

On je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na predstojećoj posebnoj sjednici izglasaju nepovjerenje Vladi Srpske.

Šešić je rekao da će Gradski odbor SDS-a Banjaluka večeras razgovarati o predstojećoj sjednici Skupštine ove stranke.

"Mislim da je situacija u SDS-u dobra, a neka pojedinačna nezadovoljstva biće riješena, pa i u Prnjavoru. Sigurno je da nije upitan ostanak Dragana Mektića u SDS-u", zaključio je Šešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana