Шешељевци не могу на изборе

Дарко Момић
Шешељевци не могу на изборе

Сарајево, Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ забранила је учешће на изборима Српској радикалној странци “Др Војислав Шешељ”.

Портпаролка ЦИК-а БиХ Максида Пирић потврдила је да није овјерена пријава ове странке за октобарске опште изборе, али није ‘ељела да прецизира разлог због којег је донесена ова одлука.

- Та странка има право да се на ову одлуку ЦИК-а ‘али Апелационом одјељењу Суда БиХ који у року од 48 часова мора да одлучи по ‘алби - рекла је Пирићева.

Према сазнањима “Гласа Српске”, ЦИК БиХ је шешељевцима забранио учешће на изборима због имена лидера српских радикала Војислава Шешеља у називу странке. Предсједник СРС “Др Војислав Шешељ” Драган Ђурђевић јуче поподне није одговарао на наше позиве. Он је прије него што је ЦИК донио одлуку, односно одбио да овјери њихову пријаву за изборе, одговорио на наша питања које кандидате за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ ће подр‘ати његова странка и да ли ће на изборима наступити самостално или у коалицији.

- Странка још није завршила разговоре са другим странкама о коалицијама и подршци кандидатима. Након 19. јуна имаћете више детаља - одговорио је СМС поруком Ђурђевић.

Међутим, како сада ствари стоје, лидер Шешељевих радикала има много пречих и озбиљнијих проблема од преговора о коалицијама и подршци кандидатима.

Члан нају‘ег руководства СРС “Др Војислав Шешељ” Дра‘ен Дунђер из Билеће ка‘е да није упознат са одлуком ЦИК-а, али истиче да је могуће да им је оспорио учешће на изборима због назива странке.

- На њиви сам и нисам био при телефону, па нисам још обавијештен о тој одлуци, али то је могуће, јер знам да смо прошле изборе наступали као СРС - “Српска у сигурне руке”, дакле без Шешељевог имена у називу. Ја сам прошле седмице на сједници Централне отаџбинске управе СРС-а у Хртковцима подсјетио на та дешавања са прошлих избора и упозорио да се о томе води рачуна да не бисмо опет дошли у проблеме - ка‘е Дунђер.

Поред СРС “Др Војислав Шешељ”, раније су одбачене и пријаве још четири од укупно 72 политичке странке које су се пријавиле на изборе. На изборима неће учествовати Српска напредна странка, Бошњачки покрет, Мост 21 и Конгресна народна странка заштите права бораца и грађана - правде и морала БиХ.

Из ЦИК-а је потврђено да су пријаве три странке одбачене зато што нису предале довољан број потписа подршке, нити су уплатиле прописану таксу за учешће на изборима, док је СНС Дарка Матијашевића одбијен зато што му је спорно, односно није правосна‘но рјешење о упису у судски регистар лица овлашћеног за заступање ове странке, о чему је “Глас Српске” раније писао.

Овјерено учешће 67 странака и 34 независна кандидата

Централна изборна комисија БиХ јуче је окончала овјеру пријава политичких странака и независних кандидата за учешће на изборима заказаним за 7. октобар.

- Од поднесене 72 пријаве, након извршених провјера и истека рока за отклањање недостатака, овјерено је учешће 67 политичких странака. Од 39 поднесених пријава независних кандидата, овјерено је учешће 34. Од 10. до 19. јуна овјерене странке и независни кандидати могу поднијети пријаву за овјеру коалиције или листе независних кандидата - саопштено је из ЦИК-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана