Serž Bramerc: Hrvatska opstruiše istrage ratnih zločina

G. M.
Serž Bramerc: Hrvatska opstruiše istrage ratnih zločina

Njujork - Vlada Hrvatske opstruiše saradnju pravosuđa u određenim predmetima u vezi s ratnim zločinima među kojima su i predmeti kategorije dva koje je pripremilo Tužilaštvo u Hagu, izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

On je podnio polugodišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti UN ističući da u Hrvatskoj postoji diskontinuitet između zvaničnog stava da se podrži pravosuđe koje se bavi pitanjima ratnih zločina i onoga što se dešava u praksi.

- Saslušali smo strahove koje su nam saopštili u Hrvatskoj. Međutim, šta god da je namjera, trenutna politika predstavlja smetnju pravosudnom procesu. Još jednom pozivamo Hrvatsku da uskladi svoju politiku sa svojim obavezama - istakao je Bramerc.

Upozorio je da konkretni predmeti ne napreduju i da je saradnja pravosuđa u regionu pod velikim pritiskom.

- Dodatno smo zabrinuti zbog toga što političari i vladini zvaničnici u regionu potkopavaju pozive na odgovornost za ratne zločine i dovode u pitanje nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa. Reakcije na nedavno hapšenje desetorice osumnjičenih za zločine nad Srbima u Orašju ilustruju ovaj zabrinjavajući trend. Glorifikacija ratnih zločinaca u regionu se nastavlja - kazao je Bramerc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana