Server: Bregzit otvara vrata većem ruskom uticaju na Balkanu

Tanjug
Server: Bregzit otvara vrata većem ruskom uticaju na Balkanu

Beograd - Balkan će osjetiti trenutne i dugotrajne posljedice izlaska Velike Britanije iz EU, ocijenjuje danas američki politički analitičar Danijel Server i dodaje da će Bregzit otvoriti vrata povećanom ruskom uticaju.

"Taj region veoma zavisi od evropske trgovine i investicija, ali još je važniji politički uticaj. Bregzit će otvoriti vrata povećanom ruskom uticaju. (Ruski predsjednik Vladimir) Putin će sigurno pojačati svoje pritiske u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji da ih odvrati od EU i NATO", rekao je Server za "Blic".


On je ocjenio da je Bregzit "veoma loša vijest" za Britaniju, EU, SAD, Balkan, a dobra za Putina

"Moji prijatelji i ja nećemo slaviti", istakao je on i dodao da će svjetska ekonomija skliznuti u recesiju dok će Škotska tražiti otcjepljenje.

"Nisam toliko siguran za Sjevernu Irsku", rekao je Server i naglasio da je očekivao da će "racionalni ekonomski i politički razlozi nadvladati animozitet prema imigrantima".

Na pitanje kako će se SAD postaviti prema Velikoj Britaniji, kaže da će se one "truditi da se pretvaraju kao da se ništa nije dogodilo".

"(Najizvesniji kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald) Tramp će sigurno izvući neku korist iz toga, a (njegova rivalka iz Demokratske stranke Hilari) Klinton će izgubiti", poručio je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana