Серија земљотреса погодила БиХ-а епицентар источно од Зенице ФОТО/VIDEO

Г.С. emsc-csem.org, фото: klix.ba
Серија земљотреса погодила БиХ-а епицентар источно од Зенице ФОТО/VIDEO

Бањалука - Шире подручје Босне и Херцеговине рано јутрос погодила је серија земљотреса. Према подацима Центра за сеизмологију Федералног хидрометеоролошког завода магнитуда првог и најјалег удара у хипоцентру је износила 4,6 Рихтера, а интензитет у епицентру је био VI степени Меркалијеве скале.

Земљотрес је први пут забиљежен у 1.12 сати, а подрхтавање тла које је потрајало 10 секунди многе је пробудило и изазвало панику. У Зеници су многи грађани изашли на улицу и нису се смјели вратити у зграде.

Земљотрес се осјетио у цијелој Босни и Херцеговини, а и Хрватској и Србији.

Према подацима Европског медитеранског сеизмолошког центра, епицентар је био седам километара источно од Зенице на дубини два километра. Брзо послије првог, скоро исто подручје али на већој дубини од 12 километара, погодио је други земљотрес јачине 4,2 степена који се нешто мање осјетио. У 2:35 тло око Зенице се поново затресло, али овај пут је забиљежен мањи потрес од 2,9 степени.

На зградама у Зеници примијећене су пукотине на зидовима те је пријављено да су обрушене неке од фасада, а забиљежени су и случајеви да су људима падале ствари са ормара и слике са зидова. Саопштено је да је у земљотресу настала мања материјала штета, а повријеђених није било.

“Било је страшно! Сједио сам с друштвом у љетној башти кад је почело трести, људи су почели истрчавати из кућа, настала је паника, чуо сам да су људима по кућама падали регали, ормари, лустери... Много је грађана још на улици, не смију да се врате у станове”, казао нам је читатељ из Зенице.

Подрхтавања тла се, осим Зенице, осјетило у већем дијелу БиХ - у Сарајеву, Бањалуци, Бихаћу...

На самој територији града Сарајева готово свакодневно се јављају земљотреси интензитета мањег од III степена Меркалијеве скале, које региструју само инструменти. Епицентрална подручја ових пореса су Пале, Прача, Храсно, Требевић, Вучја Лука и Вогошћа. Снажнији земљотреси су релативно ријетки. У току једне године на територији Кантона Сарајево региструје се у просјеку око 100 земљотреса.

Дубина хипоцентра се креће од 4 до 30 км. Од тог броја, сваке године буде два до три земљотреса који могу изазвати осјетљиво подрхтавање тла или нанијети мању материјалну штету на грађевинским објектима. Од 1900. године, од када се на овом подручју земљотреси инструментално региструју, забиљежено је 74 земљотреса чија магнитуда је била преко 3,0 Рихтера или интензитет већи од V степени Меркалијеве скале, односно то су земљотреси који су изазвали материјалне штете или су однијели људске животе.



 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана