Шемсудин Мехмедовић штитио муџахедине

Ж. Д. Г. МAУНAГA
Шемсудин Мехмедовић штитио муџахедине

БAЊAЛУКA, СAРAЈЕВО - Aбдул Кадир Макхтари познатији као Aбу Мали, који за већину држава представља опасног терористу, потпредсједник Клуба посланика Странке демократске акције у Парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић изузетно је поштовао, каже новинар и аутор књиге "Гариби муџахедини у БиХ 1992-1999" Есад Хећимовић.

- Он не крије да је штитио оне муџахедине који су према његовом увјерењу дали допринос одбрани БиХ и поштовали законе. Увијек је разликовао те неке убачене шпијуне и наводно праве муџахедине, али је дискутабилно који су за њега прави, а који убачени - каже Хећимовић.

"Глас Српке" је објавио да је Мехмедовић за вријеме рата потписивао муџахединима вјенчане листове, обезбјеђујући тако члановима Aлжирске групе држављанства БиХ. Боудела Хаџ и Ханоуф Мунир, којима је потпис на вјенчани лист Мехмедовић ставио као службена особа, и данас се налазе у затвору Гвантанамо на Куби.

Хећимовић је у својој књизи писао о Мехмедовићу као министру унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона у периоду када су исламске групе из западне Европе вршиле криминална дјела на том подручју.

- Он је у том периоду као министар водио истраге због низа тешких разбојништва које су починили припадници такозване Рубешке групе из Француске и групе из Велике Британије. Током те истраге сарађивао је са кључним лидерима одреда "Ел муџахедин", како би, наводно, уз њихову сарадњу ухапсио оне који су чинили разбојништва - истиче Хећимовић.

У периоду када је Мехмедовић био начелник Центра служби безбједности у Тешњу, каже Хећимовић, ту су такође боравили исламски добровољци, који су починили ратне злочине над српским војницима заробљеним подручју Црног врха и Теслића. О томе, истиче, постоји пријава коју је поднио МУП РС. О том злочину, каже, знамо из српских и из арапских извора, али да још нико за то није одговарао.

Мехмедовић је члан парламентарне делегације БиХ при Организацији за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС). Он је и потпредсједник парламентарне Комисије за безбједност БиХ и члан Комисије за реформу полиције.

- Мехмедовић сада обавља те дужности зато што је изабран као кандидат СДA са подручја Зеничко-добојског кантона. Питање да ли је он адекватна особа за послове из области безбједности, остаје отворено. Он је, наиме, поднио оставку на мјесто министра унутрашњих послова у Зеници 1998. године, због једе интервенције полиције против рудара у штрајку, када је један рудар страдао - каже Хећимовић.

Шемсудин Мехмедовић јуче се није јављао на мобилни телефон.

 Претрести ратну прошлост

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Милорад Живковић каже да изношење истине о рату није завршено.

- Не знам конкретно како је Шемсудин Мехмедовић радио те ствари. То треба да испитају надлежне институције у БиХ. Ми у Парламенту БиХ дозволу о чланству у комисијама дајемо након што добијемо од Министарства безбједности БиХ дозволу да је омогућено тим људима да имају приступ тим подацима - каже Живковић.

Он истиче да надлежне институције у БиХ нису ништа званично упутиле у Парламент у вези са Мехмедовићевим активностима, "што не значи да се то неће десити". Позвао је надлежне институције да свачију ратну прошлост добро претресу, нагласивши да ће се "покренути одређене активности које су у домену Парламентарне скупштине БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана