Semir Halilović, sin ratnog generala Armije RBiH Sefera Halilovića: Herendu štite iz institucija BiH

Željka Domazet
Semir Halilović, sin ratnog generala Armije RBiH Sefera Halilovića: Herendu štite iz institucija BiH

Sarajevo - Izručenje nekadašnjeg pripadnika zloglasne paravojne formacije "Ševe" Nedžada Herende iz Holandije u BiH onemogućeno je zbog pravosudnih organa BiH koji ga s jedne strane pravno potražuju zato što moraju, a s druge štite, pišući depeše da mu se ovdje ne može garantovati bezbjednost, tvrdi za "Glas Srpske" Semir Halilović, sin ratnog generala Armije RBiH Sefera Halilovića.

Halilovići sumnjiče Herendu za atentat na Sefera Halilovića 1993. godine, kada su ubijeni Semirova majka i Seferova supruga Mediha Halilović i njen brat Edin Rondić. Herenda je važio za glavnog egzekutora "Ševa" i za njega se vežu mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koje je bio umiješan i vrh bošnjačke politike.

Međunarodna potjernica za njim je raspisana u martu prošle godine i na osnovu nje je lociran u Holandiji. Sud u toj zemlji je međutim donio odluku da Herenda neće biti izručen BiH, koja ga traži zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku.

- Ljudi iz Tužilaštva, Ministarstva pravde i Ministarstva bezbjednosti BiH koji su uvezani u tom lancu ne prosljeđuju validne zahtjeve u Holandiju. Dva puta je upućena depeša Holandiji u kojoj je napisano da Herendi, ako ga izruče BiH, ne mogu garantovati bezbjednost, što znači institucionalnu pomoć da mu se ne sudi. Imamo pravni paradoks koji je napravljen i te kako namjerno - naglasio je Semir Halilović.

Na pitanje koje strukture u tim institucijama ne žele izručenje, Halilović kaže da je to prije nekoliko godina bila "monolitna struktura koja je potpuno pripadala SDA".

- Radi se o nekadašnjem kadru SDA koji je u međuvremenu ili formirao svoje stranke ili se razasuo u druge stranke, ali ih i dalje povezuje isti interes. Danas ljude osumnjičene za politička ubistva ili koji su povezani sa njima imamo razasute u nekoliko stranaka, ali ne treba zaboraviti da imaju svoje koalicione partnere koje mogu da zamole da im obave neke stvari u njihovo ime. Njih je jednom povezalo bratstvo nastalo na krvi i ta veza i danas među njima opstaje - kaže Halilović.

Dodaje da se radi o svjesno traljavo napisanim aktima iz BiH kojima odugovlače izručenje Herende, a time i pravdu.

- Ako BiH nekoga potražuje, dostavlja adekvatnu dokumentaciju i garancije. Pravilo je da se niko ne isporučuje ni u jednu zemlju, ma čiji državljanin bio, ako mu zemlja koja ga traži ne garantuje život i fer suđenje. Ovdje očigledno neko namjerno ne daje garancije, iako nijedan razlog za to nema, jer je upravo obrnuto. Herenda nije nesiguran u BiH, nego u Holandiji od njegovih šefova kojima nije u interesu da on bude uhapšen i isporučen BiH - kazao je Halilović i dodao da je pitanje kako će biti okončano suđenje za Veliki park ako Herenda ne bude izručen.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da su dalji potezi prema Holandiji na Tužilaštvu i Sudu BiH. Iz Tužilaštva juče nisu odgovorili na pitanja, a ranije su rekli da nisu primili nikakvo obavještenje o ovom slučaju.

Suđenje za ubistvo vojnika

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za zločin u Velikom parku, svjedok Tužilaštva BiH Fahrida Mustafić ispričala je da je vojnike u Dom policije doveo Jusuf Juka Prazina.

- Vikić ga je pitao zašto ih je tu doveo kada tu nema ni zatvora, ni pritvorske jedinice. Rekao mu je da ih vodi u Centralni zatvor, a meni naredio da nazovem Jusufa Pušinu kojem je naredio isto što i Prazini - rekla je Mustafićeva, koja je bila tehnički sekretar Specijalne jedinice MUP-a.

Dodala je da je Prazina odveo zarobljene vojnike, nakon čega je ubrzo čula rafalni pucanj u parku.

- Sljedeći dan sam od vojnika saznala da ih je ubio u parku, te da je neko rekao Vikiću da treba počistiti krv, da svijet ne gleda - rekla je Mustafićeva.

Na optuženičkoj klupi su osim Vikića, tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su bili pripadnici jedinice Armije RBiH čiji je komandant bio sarajevski kriminalac Prazina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana