Семир Халиловић, син ратног генерала Армије РБиХ Сефера Халиловића: Херенду штите из институција БиХ

Жељка Домазет
Семир Халиловић, син ратног генерала Армије РБиХ Сефера Халиловића: Херенду штите из институција БиХ

Сарајево - Изручење некадашњег припадника злогласне паравојне формације "Шеве" Неџада Херенде из Холандије у БиХ онемогућено је због правосудних органа БиХ који га с једне стране правно потражују зато што морају, а с друге штите, пишући депеше да му се овдје не може гарантовати безбједност, тврди за "Глас Српске" Семир Халиловић, син ратног генерала Армије РБиХ Сефера Халиловића.

Халиловићи сумњиче Херенду за атентат на Сефера Халиловића 1993. године, када су убијени Семирова мајка и Сеферова супруга Медиха Халиловић и њен брат Един Рондић. Херенда је важио за главног егзекутора "Шева" и за њега се вежу многа монструозна убиства и злочини с политичком позадином, у које је био умијешан и врх бошњачке политике.

Међународна потјерница за њим је расписана у марту прошле године и на основу ње је лоциран у Холандији. Суд у тој земљи је међутим донио одлуку да Херенда неће бити изручен БиХ, која га тражи због сумње да је починио ратни злочин над осам припадника ЈНА у сарајевском Великом парку.

- Људи из Тужилаштва, Министарства правде и Министарства безбједности БиХ који су увезани у том ланцу не просљеђују валидне захтјеве у Холандију. Два пута је упућена депеша Холандији у којој је написано да Херенди, ако га изруче БиХ, не могу гарантовати безбједност, што значи институционалну помоћ да му се не суди. Имамо правни парадокс који је направљен и те како намјерно - нагласио је Семир Халиловић.

На питање које структуре у тим институцијама не желе изручење, Халиловић каже да је то прије неколико година била "монолитна структура која је потпуно припадала СДА".

- Ради се о некадашњем кадру СДА који је у међувремену или формирао своје странке или се разасуо у друге странке, али их и даље повезује исти интерес. Данас људе осумњичене за политичка убиства или који су повезани са њима имамо разасуте у неколико странака, али не треба заборавити да имају своје коалиционе партнере које могу да замоле да им обаве неке ствари у њихово име. Њих је једном повезало братство настало на крви и та веза и данас међу њима опстаје - каже Халиловић.

Додаје да се ради о свјесно траљаво написаним актима из БиХ којима одуговлаче изручење Херенде, а тиме и правду.

- Ако БиХ некога потражује, доставља адекватну документацију и гаранције. Правило је да се нико не испоручује ни у једну земљу, ма чији држављанин био, ако му земља која га тражи не гарантује живот и фер суђење. Овдје очигледно неко намјерно не даје гаранције, иако ниједан разлог за то нема, јер је управо обрнуто. Херенда није несигуран у БиХ, него у Холандији од његових шефова којима није у интересу да он буде ухапшен и испоручен БиХ - казао је Халиловић и додао да је питање како ће бити окончано суђење за Велики парк ако Херенда не буде изручен.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да су даљи потези према Холандији на Тужилаштву и Суду БиХ. Из Тужилаштва јуче нису одговорили на питања, а раније су рекли да нису примили никакво обавјештење о овом случају.

Суђење за убиство војника

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за злочин у Великом парку, свједок Тужилаштва БиХ Фахрида Мустафић испричала је да је војнике у Дом полиције довео Јусуф Јука Празина.

- Викић га је питао зашто их је ту довео када ту нема ни затвора, ни притворске јединице. Рекао му је да их води у Централни затвор, а мени наредио да назовем Јусуфа Пушину којем је наредио исто што и Празини - рекла је Мустафићева, која је била технички секретар Специјалне јединице МУП-а.

Додала је да је Празина одвео заробљене војнике, након чега је убрзо чула рафални пуцањ у парку.

- Сљедећи дан сам од војника сазнала да их је убио у парку, те да је неко рекао Викићу да треба почистити крв, да свијет не гледа - рекла је Мустафићева.

На оптуженичкој клупи су осим Викића, тадашњи помоћник министра унутрашњих послова РБиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који су били припадници јединице Армије РБиХ чији је командант био сарајевски криминалац Празина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана