Село пуно болесних одсјечено од свијета

nezavisne.com, Фото Аваз
Село пуно болесних одсјечено од свијета

Цазин, Калесија - Топљење снијега и киша довели су до нових покретања клизишта и сличних проблема у више бх. општина, а да ситуација није нимало безазлена говори и податак да су поједина села, с већим бројем старијих и болесних становника, одсјечена од свијета.

Таква је судбина задесила село Доњи Нухановићи, удаљено двадесетак километара од Цазина, и то због појаве клизишта које је на једном дијелу потпуно уништило локални пут, пишу Независне новине.

Према ријечима мјештанина Самира Керића, на овај начин је онемогућен саобраћај који се одвија овим путем, што локалном становништву причињава огромне проблеме.

Он каже да, иако су обавијестили надлежне институције, досад нико није долазио да санира насталу штету.

"У селу је велики број старих и болесних људи који сада не могу до здравствених установа. Такођер, људи не могу саобраћати аутомобилима. Надамо се да ће стање бити убрзо санирано", рекао је Керић.

У Цивилној заштити општине Цазин истакли су како ће убрзо изаћи на терен и снимити стање. Према њиховим ријечима, у посљедњих неколико мјесеци учестала је појава клизишта у различитим дијеловима ове опћине, а процјењује се да има преко стотину активних клизишта.

Клизишта су се покренула и у мјесту Тојшићи, код Калесије, због чега је у ноћи између четвртка и петка исељена једна трочлана породица. Свој привремени дом они су пронашли у мотелу "Поло", а службе Цивилне заштите су биле на терену, гдје су обављале процјену угрожености стамбеног објекта.

Тешка ситуација је и на подручју општине Челић, гдје су активирана 22 клизишта, усљед којих је једна породица исељена из насеља Нахвиоци.

Активирано је шест нових и 22 стара клизишта и у насељима Нахвиоци, Дријечна, Ситари, Брњик и Челић.

Такође, на подручју општине Грачаница активирана су три нова клизишта, а у насељу Малешићи клизиште угрожава локално мезарје. Када је ријеч о том насељу, ново клизиште је захватило цијело брдо у засеоку Ибрићи, те носи телефонске и електро стубове.

Такође, клизиште у насељу Потпећ угрожава пругу Брчко - Бановићи.

Два стамбена објеката поплављена су у четвртак у мјесној заједници Лукавица Ријека, а то је посљедица зачепљења локалног пропуста.

Проблеми су, због кише, у четвртак навече евидентирани и у појединим брчанским насељима, гдје је под водом било неколико локалних путева, али се ситуација у петак стабилизовала.

Судећи према прогнозама, многи ће и наредних дана да гледају у небо, јер најаве нису оптимистичне. Овог викенда очекује се мјестимично киша.

"У понедјељак послије подне или према крају дана киша се очекује у западним и сјеверозападним подручјима, а у ноћи с понедјељка на уторак у цијелој земљи", навели су из Федералног хидрометеоролошког завода.

У уторак и сриједу, у поподневним сатима, такође ће падати киша у нижим крајевима, а у вишим се очекују сусњежица и снијег.

Возила висила изнад провалије

Клизиште у калесијском насељу Бабајићи однијело је дио магистралне цесте Тузла - Зворник, те су возачи минулих мјесеци морали да користе заобилазнице, али је напокон кренула санација.

У периоду иза нас су неки од возача на властиту одговорност ишли преко Бабајића, а само чудо је у неколико наврата спријечило трагичне посљедице у тренуцима док су возила висила изнад провалије.

Када је ријеч о започетој санацији, вриједност пријекта је око 300.000 КМ, а радови би требало да буду завршени до краја марта.

(Е.С.)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана